Döntött a Bizottság a GMO-ról

Döntött a Bizottság a GMO-ról

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság engedélyezte a génmódosított kukorica élelmiszer- és takarmányként való felhasználását, valamint megújította két génmódosított olajrepce engedélyét is. Ezek az engedélyek az EU átfogó és egyben szigorú élelmiszerbiztonsági eljárásait követik, amik biztosítják az emberi, állati és környezeti egészség magas szintű védelmét. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) megállapította, hogy ezek a növények ugyanolyan biztonságosak, mint hagyományos társaik.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Azt azonban ki kell emelni, hogy a Bizottság határozatai nem engedélyezik az említett növények termesztését az EU-ban, egyedül a harmadik országokból az EU-ba történő behozatalukat, kizárólag élelmiszer- és takarmánycélú felhasználás céljából - írja a food.ec.europa. Az engedélyek 10 évig érvényesek, és minden, e növényekből előállított termékre az EU szigorú címkézési és nyomonkövethetőségi szabályai vonatkoznak. A gyártóknak a következő információkat kell írásban átadniuk:

  • fel kell tüntetni, hogy az adott termék - vagy bizonyos összetevők génmódosítottak,
  • a GMO-k egyedi azonosítója(i)ról szóló információkat.
  • A kizárólag élelmiszerként vagy takarmányként vagy feldolgozásra szánt, GMO-k keverékéből álló vagy azokat tartalmazó termékek esetében ez az információ helyettesíthető az adott piaci szereplő felhasználási nyilatkozatával. Ehhez csatolni kell az összes olyan GMO egyedi azonosítójának listáját, amelyeket felhasználtak.
EZ IS ÉRDEKELHET

A gyártóknak azt is biztosítaniuk kell, hogy az információkat írásban továbbítsák az ellátási lánc további szereplőinek. Az ellátási láncon belüli minden egyes tranzakciót követően öt évig minden szereplőnek nyilvántartást kell vezetnie ezekről az információkról, emellett adott esetben igazolniuk kell, honnan vásárolták, és azt, akinek szállították azokat. Az előrecsomagolt génmódosított élelmiszerek/takarmányok esetében az összetevők listáján fel kell tüntetni a "génmódosított" megjelölést. A csomagolás nélküli termékek esetében ezeket a szavakat a termék közvetlen közelében (pl. a szupermarket polcán elhelyezett feliraton) továbbra is egyértelműen kell jelezni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03