Ez aggasztó: rengeteg élelmiszerbe tesznek mikroműanyagot

Ez aggasztó: rengeteg élelmiszerbe tesznek mikroműanyagot

MTI
A termékekhez szándékosan hozzáadott mikroműanyagok korlátozását célzó szigorított intézkedéseket fogadott el az Európai Bizottság az európai uniós vegyianyag-szabályozás keretében - közölte a brüsszeli testület. A bizottság szerint az új szabályok révén mintegy félmillió tonna mikroműanyag környezetbe jutását lehet majd megakadályozni. A szabályok tiltják a mikroműanyagok és olyan termékek értékesítését, amelyekhez szándékosan adtak hozzá mikroműanyagokat, illetve amelyek használatuk során mikroműanyagokat bocsátanak ki.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A szándékosan hozzáadott mikroműanyagok betiltása a környezet és az emberek egészségét érintő komoly aggodalomra ad választ. A mikroműanyagok megtalálhatók a tengerekben, a folyókban és a szárazföldön, valamint az élelmiszerekben és az ivóvízben. A most bevezetett korlátozás nagyon apró részecskékre vonatkozik, de nagy lépés az ember által okozott szennyezés csökkentése felé

- nyilatkozott Virginijus Sinkevicius, a környezetvédelemért, az óceánokért és a halászatért felelős biztos.

EZ IS ÉRDEKELHET

A jogszabály minden 5 milliméter alatti szintetikus polimer részecskére vonatkozik, amely szerves, oldhatatlan és ellenáll a lebomlásnak. Ez magában foglalja az olyan szemcsés anyagokat, amelyeket például töltőanyagként használnak a műfüves pályákon, kozmetikumokban, tisztítószerekben, játékokban, növényvédő anyagokban vagy orvosi eszközökben. Az intézkedések első csoportja, például a laza csillámporok és mikrogyöngyök tilalma, 20 napon belül lép hatályba. Más esetekben az értékesítési tilalom hosszabb idő elteltével lép életbe, azzal a céllal, hogy az érintetteknek legyen idejük alternatívák kifejlesztésére és az átállásra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?