Erről sok állattartó nem is tud: akár a gazdaság jövője is múlhat ezen

Erről sok állattartó nem is tud: akár a gazdaság jövője is múlhat ezen

agrarszektor.hu
A klímaváltozás és annak hatásai a környezetterhelés csökkentésének szükségességére hívják fel a figyelmet társadalmi, politikai döntéshozói és gazdasági szinten egyaránt. A szennyezőanyagok leltárszintű nyomon követése, kibocsátásuk csökkentése és ezen információk nyilvánosságra hozatala ma már az ipari nagyvállalatoknak nemcsak jogszabályban előírt kötelezettsége, hanem piaci helyzetük és versenyképességük javításának egyik eszköze is, kommunikációjuk fontos eleme.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A mezőgazdasági tevékenységet folytató cégek sokáig mentesülhettek a fent említett kötelezettségek alól, mivel az ágazatban keletkező emisszió számbavétele a termelés komplexitása és változatossága, valamint a végtermék heterogenitása miatt bonyolult. Emellett tisztán kell látni, hogy a végzett tevékenység valójában mekkora mértékben járul a kibocsátásokhoz, hol van szükség beavatkozásra, nem mellesleg meghozza-e a kiválasztott csökkentési intézkedés a tényleges hatást. Számszerűsíteni kell a különböző üvegházhatást, illetve levegőszennyezést okozó gázok kibocsátását - írja a MÁSZ. Ágazati megközelítésben legnagyobb ÜHG-kibocsátó forrásnak az energiaszektor (80,9%) tekinthető, viszont közel azonos mértékben felelt az ipar és termékhasználat (12,5%), valamint a mezőgazdaság (12,6%) az ÜHG-kibocsátásért 2021-ben Magyarországon. A hulladék forráskategória 6,5%-os kibocsátása mellett az „elnyelő” erdő és földhasználati szektor 12,5%-kal csökkentette a CO2 levegőbe jutását.

EZ IS ÉRDEKELHET

A mezőgazdaság által kibocsátott ÜHG közül a dinitrogén-oxid és a metán terhelik a legjelentősebb mértékben a környezetet. A hazai N2O-kibocsátás 84,7%-a mezőgazdasági eredetű, a teljes ÜHG-kibocsátás mindössze 6,7%-át tette ki CO²-egyenértékben kifejezve. Elsősorban a talajok nitrogénműtrágyázásából ered, de a talajon hagyott szármaradványok visszaforgatása és a szervestrágyázás is forrásnak tekinthető. A metánkibocsátás főként a szavasmarhák és a juhok emésztése, valamint a szarvasmarha- és a sertéstrágya tárolása során bekövetkező „elpárolgás” következménye. Magyarország CH4-kibocsátásának 34,1%-a származik a mezőgazdaságból és a teljes ÜHG-kibocsátáson belül 5,5% arányt képviselt 2021-ben. Nem hagyható figyelmen kívül, hogy a mezőgazdaság közvetlen CO² kibocsátása mindössze 0,4%-ot tesz ki a teljes ÜHG-kibocsátáson belül, ami főként a karbamidműtrágya használatának eredménye.

Állattartó gazdaságok lehetőségei

Fentiek felvetik az emisszióelszámolások erőforrásigényének problémáját. A nagyobb vállalatok inkább rendelkeznek az ehhez szükséges pénzügyi és humán erőforrással, a kisebbeknek viszont olcsón hozzáférhető, egyszerű számolóeszköz szükséges. Számos ingyenes vállalati kalkulátor létezik a piacon, amelyek elsősorban szénlábnyom-kalkulátorok, és nem elég fejlettek a mezőgazdasági vállalatok CO²- és NH3-kibocsátásának megbízható nyomon követésére. A fenti kihívásokra válaszul fejlesztett SustellTM nevű alkalmazást viszont kifejezetten az állattartó gazdaságok számára tervezték.

EZ IS ÉRDEKELHET

A számtalan tanúsítási rendszeren és szabványon keresztül hitelesített SaaS platform, ISO által garantált teljes körű életciklus-elemzést (LCA) nyújt az állattartó gazdaságok és a takarmánygyártók számára. Az állattenyésztés értékláncában érdekelt felek környezeti lábnyomának meghatározásához környezeti hatások mérését és validálását, szcenáriók értékelését, továbbá a környezeti lábnyomot befolyásoló kulcsfontosságú tényezők azonosítását és javítását teszi lehetővé. Teljes körű ökoszisztéma-megközelítés jellemzi: állati takarmányok moduljában a gyártás és a szállítás környezeti hatása mellett az egyes alapanyagok termesztésének/előállításának környezeti hatásai is kifejezésre jutnak, a farm modulja pedig az élő állatok termelésén felül a trágyatárolás-menedzsmentet is figyelembe veszi.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?