Halszörnyek után kutat a hatóság Észak-Magyarországon: a horgászok segítségét kérik

Halszörnyek után kutat a hatóság Észak-Magyarországon: a horgászok segítségét kérik

agrarszektor.hu
Az észak-magyarországi vízterületeken megfogott, majd visszaengedett nagyhalak után kutat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata. A hatóság az illegális és szabálytalan pontyáttelepítések feltárásához a sporthorgászok segítségét kérte.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Észak-magyarországi vízterületeken megfogott, majd visszaengedett, 10 kilogrammnál nagyobb pontyok fényképeit várja a Nébih Állami Halőri Szolgálata a sporthorgászoktól. A hatóság az elmúlt 7-8 évben készült fotókra számít, melyek segítségével hatékonyabban léphetnek fel a horgászat-halászat területén jelen lévő illegális tevékenységek, elsősorban szabálytalan pontyáttelepítések ellen, olvasható a Nébih oldalán.

A felhívásban érintett vízterületek:

  • Debreceni tó - Gólem tó (víztérkód: 05-0097-1-4)
  • Mályi tó (víztérkód: 05-0179-1-5)

E két vízterület esetében várják az elmúlt 7-8 évben megfogott (majd visszaengedett), 10 kilogrammot meghaladó ponty egyedekről készült fényképeket a szakemberek az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail címre. A hatóság azt kéri a sporthorgászoktól, hogy a levélben jelöljék meg, hogy a halakat melyik vízterületen és mikor fogták, esetleg a kifogáskor mért tömegüket, az e-mail tárgyában pedig a "Nagyhal" kifejezés szerepeljen.

Minden természetet és horgászatot kedvelő ember érdeke és kötelessége, hogy a halgazdálkodási vízterületeink halállománya fennmaradhasson. A fényképek beküldésével e munkához járulhatnak most hatékonyan hozzá a sporthorgászok.

A kép csak illusztráció. (Forrás: Getty Images)

Az illegális haláttelepítésekkel kapcsolatban a Nébih Állami Halőri Szolgálata kifejtette, hogy Magyarország természetes vizei és azok halállománya nemzeti kincs. Megóvása és fenntarthatóságának biztosítása a halgazdálkodási hatóság kiemelt feladata. A sporthorgászat szemlélete egyre nagyobb teret hódít magának, hiszen manapság a horgásztársadalom jelentős része nem mint élelmiszer tekint a halra, hanem pusztán a minél nagyobb zsákmány kifogásában érdekelt. Ennek következtében országszerte egyre több a sporthorgászatra és horgászversenyekre specializálódott magán horgásztó, melyek kimondottan a "nagyhal" fogásának élményét garantálják a horgászok számára. A nagytestű halak horgászati reklámértéket is képviselnek, így a magán tavak alapvető érdeke, hogy az általuk kezelt tóban minél több nagytestű hal legyen.

Az ilyen nagytestű halak felnevelése azonban több évtizedes munka eredménye, ennek következtében nehezen beszerezhetőek és piaci értékük - egy 25-30 kilós ponty esetében - meghaladhatja a 600 ezer forintot. Mindezek alapján könnyen érthető, miért épült feketegazdaság az ilyen nagyhalak a természetes vizekből való kifogására és magán horgásztavaknak történő értékesítésére. A hatóság ezért arra is kéri a lakosságot, hogy aki halászattal, horgászattal vagy halkereskedelemmel kapcsolatos jogsértést észlel, az is írjon az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail címre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?