Krízis a vízen: számos élőállat-szállító hajó vesztegel a Szuezi-csatornánál

Krízis a vízen: számos élőállat-szállító hajó vesztegel a Szuezi-csatornánál

agrarszektor.hu
Napok óta foglalkoztatja a világsajtót a Szuezi-csatornában keresztbeforduló és azt tökéletesen eltorlaszoló Ever Given teherszállító hajó. A 400 méter hosszú és 220 ezer tonnás hajó március 23-án, kedden fordult keresztbe a csatornában, amelyen a globális tengeri kereskedelem 15 százaléka halad keresztül. Azóta már mindkét irányban több száz hajó torlódott fel, köztük olyanok is, amelyek élőállatokat szállítanak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tengerészeti adatbázisok alapján legalább 20 élőállat-szállító áll a Szuezi-csatorna használhatatlanná válása miatt feltorlódott hajók között - írta meg a 444.hu az Animals International nevű nemzetközi állatvédőszervezet közleménye alapján. Ezek többsége a csatorna valamelyik oldalán várja, hogy beléphessen a csatornába, legalább 3 hajó azonban már benn van, és vesztegel a 220 ezer tonnás Ever Given keresztbefordulása miatt elzáródott csatornán.

Az elakadt hajók többsége európai állatokat visz, öt Spanyolországból, kilenc Romániából indult útnak. Az állatvédők szerint egyelőre nincsenek veszélyben az állatok, ez azonban könnyen megváltozhat, hiszen ezeken a hajókon folyamatosan etetni és itatni kell az állományt, valamint gondoskodni kell a trágya és a vizelet ürítéséről. A trágya pedig bőven felhalmozódhat, ugyanis elképzelhető, hogy az Ever Given kiszabadítására még heteket kell várni. A csatornán lévő kikötőkről elvileg tudnak takarmányt és vizet szállítani az élőállat-szállító hajókra, de ezt a műveletet is nagyban megnehezíti, hogy sok hajó torlódott fel a csatornán.

Szakértők szerint az ilyen helyzetekben ezek a hajók lényegében "biológiai időzített bombák", nemcsak az állatokat, hanem a hajón szolgáló személyzet is veszélyezteti. Az állatokat a dehidratáció és az éhezés mellett sérülések is fenyegetik a hajók tereiben, ráadásul az eleve komoly járványügyi kockázattal járó élőállat-szállítás még inkább kitett a betegségeknek, ha az állatok sokáig vannak összezsúfolva, szállítási körülmények között, nem megfelelő tisztaságú terekben.

(Címlapkép forrása: Reuters)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02