2021. április 20. kedd Tivadar

Hírek - Állat

Krízis a vízen: számos élőállat-szállító hajó vesztegel a Szuezi-csatornánál

Napok óta foglalkoztatja a világsajtót a Szuezi-csatornában keresztbeforduló és azt tökéletesen eltorlaszoló Ever Given teherszállító hajó. A 400 méter hosszú és 220 ezer tonnás hajó március 23-án, kedden fordult keresztbe a csatornában, amelyen a globális tengeri kereskedelem 15 százaléka halad keresztül. Azóta már mindkét irányban több száz hajó torlódott fel, köztük olyanok is, amelyek élőállatokat szállítanak.
 
 

Tengerészeti adatbázisok alapján legalább 20 élőállat-szállító áll a Szuezi-csatorna használhatatlanná válása miatt feltorlódott hajók között – írta meg a 444.hu az Animals International nevű nemzetközi állatvédőszervezet közleménye alapján. Ezek többsége a csatorna valamelyik oldalán várja, hogy beléphessen a csatornába, legalább 3 hajó azonban már benn van, és vesztegel a 220 ezer tonnás Ever Given keresztbefordulása miatt elzáródott csatornán.

Az elakadt hajók többsége európai állatokat visz, öt Spanyolországból, kilenc Romániából indult útnak. Az állatvédők szerint egyelőre nincsenek veszélyben az állatok, ez azonban könnyen megváltozhat, hiszen ezeken a hajókon folyamatosan etetni és itatni kell az állományt, valamint gondoskodni kell a trágya és a vizelet ürítéséről. A trágya pedig bőven felhalmozódhat, ugyanis elképzelhető, hogy az Ever Given kiszabadítására még heteket kell várni. A csatornán lévő kikötőkről elvileg tudnak takarmányt és vizet szállítani az élőállat-szállító hajókra, de ezt a műveletet is nagyban megnehezíti, hogy sok hajó torlódott fel a csatornán.

Szakértők szerint az ilyen helyzetekben ezek a hajók lényegében „biológiai időzített bombák”, nemcsak az állatokat, hanem a hajón szolgáló személyzet is veszélyezteti. Az állatokat a dehidratáció és az éhezés mellett sérülések is fenyegetik a hajók tereiben, ráadásul az eleve komoly járványügyi kockázattal járó élőállat-szállítás még inkább kitett a betegségeknek, ha az állatok sokáig vannak összezsúfolva, szállítási körülmények között, nem megfelelő tisztaságú terekben.

(A cikkben szereplő képek a Reuters tulajdonát képzik.)


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu