Lovasok figyelem! - Ismét támad a nyugat-nílusi láz

agrarszektor.hu
A nyugat-nílusi lázra elsősorban a lovak fogékonyak. A betegség gazdái a vadmadarak, a vírust a szúnyogok közvetítik. Sajnos az ember is fogékony rá.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Augusztus és november között gyakran jelentkeznek a lovaknál idegrendszeri megbetegedések, amelyek leggyakoribb oka a nyugat-nílusi vírusfertőzés. Hazánkban már több mint 10 éve fordul elő és okoz megbetegedéseket ez a vírus (West Nile Virus, vagyis WNV), azonban sok lótartó még mindig nem fordít kellő figyelmet lovai védelmére. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a megelőző védekezés fontosságára hívta fel a figyelmet.

A Nébih a honlapján ismerteti: a nyár és az ősz folyamán az Európai Unió több tagállamában, köztük Magyarországon is jelentették lovak fertőzését nyugat-nílusi lázzal. Magyarországon a hivatal laboratóriuma idén 64 állattartó telepen mutatta ki a fertőzést,

a betegséget eddig 14 megye 57 településén és a főváros egyik kerületében diagnosztizálták.

A nyugat-nílusi láz ellen a lovakat megelőző védőoltással, a környezetvédelmi és állategészségügyi előírások betartása mellett végzett rovarirtással, szúnyoghálók alkalmazásával lehet megvédeni. A lázzal, illetve agy- és gerincvelő-gyulladás okozta idegrendszeri tünetekkel járó betegség az esetek egy részében az állat pusztulásához vezet. Az igazoltan nyugat-nílusi lázban megbetegedett lovak 18 százaléka pusztult el, a többi esetben állapotuk javul, stagnál vagy tünetmentessé váltak.

A betegséget okozó vírus a flavivírusok közé tartozik. Ellenálló képessége az élő szervezeten kívül kicsi. A súlyos idegrendszeri tüneteket kiváltó kórt főként a szúnyogok és a madarak terjesztik. A vírusfertőzésre fogékony a ló, a szamár, a szarvasmarha, a juh, a teve, de az ember is. A vírus nem a fertőzött lóról terjed át az emberre, hanem elsősorban a szúnyogok révén - figyelmeztet a Nébih.

(Forrás: MTI)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?