2021. június 21. hétfő Alajos, Leila

Hírek - Állat

Üzekednek az őzek - Mit tegyünk, ha az autó elé ugrik?

Július vége, augusztus eleje az őzek párzási időszaka (a szarvasoké szeptember-októberben jön el), és ilyenkor az emberhez hasonlóan ők is elvesztik a fejüket. Ennek leginkább a közúti autós közlekedésben lehet az emberre nézve is következménye. Mit tegyünk, ha a nyári párzási időszakban autónk elé ugrik egy nagyvad?- teszi fel a kérdést a hvg.hu, majd egy rendőrségi útmutató alapján meg is válaszolja.
 
 

Első szabály, hogy a vadállatok megjelenésére figyelmeztető táblás útszakaszoknál le kell lassítani, és érdemes körültekintően vezetni. De igazából lakott területen kívül bárhol találkozhatunk vadakkal. A motorosok fokozottabban vannak veszélyben, hiszen sérülékenyebbek, ezért még óvatosabban kell vezetniük.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Mit ne tegyünk, ha egy őz vagy szarvas elénk toppan az úton? Ne villogjunk a reflektorral, mert a vad ilyenkor a fény felé fordul és megdermed. Viszont a dudálás segíthet, megijesztheti az állatot, aminek eredményeképp elugorhat az útról. A rendőrségi útmutató szerint hasznos eszköz lehet a vadriasztó síp is, amit az autóra lehet kívülről rögzíteni és a menetszél működteti. Ha pedig mégis megtörténik a baj, féktávon belül elénk toppan egy vad, erősen fékezni és dudálni tanácsos. Ha ütközünk, hívjuk a rendőrséget a 112-es számon. Az állati tetemet nem szabad elvinni, mert az lopásnak számít.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu