Figyelmeztetik az autósokat: ez várhat most rájuk a magyar utakon

Figyelmeztetik az autósokat: ez várhat most rájuk a magyar utakon

agrarszektor.hu
Zajlik az őzek násza, elkezdődött a szarvasbőgés. Ilyenkor jóval aktívabbak az állatok, kiszámíthatatlanabb mozgásuk pedig veszélyes helyzetet teremthet az utakon.

Nagyjából egy hónapja tart és a végéhez közelít az üzekedés, azaz az őzek nászidőszaka - írja az Időkép. Ez idő alatt az állatok csak a kiválasztott párjukra figyelnek és a bakok természetesen a vetélytársak elűzésére. Ez az utakon veszélyes helyzeteket teremt, az állatok mozgása jóval aktívabb és kiszámíthatatlanabb. A táblával jelölt vadveszélyes területeken és ilyenkor azon túl, többnyire az erdős, kukoricás, ligetes területeken nagyobb figyelem kell az utakon, csökkentett sebesség, megnövelt követési távolság. A távolsági fényszóró elvakítja a vadat, ezért ha este ugrik elénk őz, lassítsunk, ezt kapcsoljuk le és nyomjuk a dudát, a kormányt ne rántsuk el, azzal nagyobb bajt okozhatunk.

Hasonló a helyzet szarvasbőgés idején, ami már most elkezdődött a gemenci erdőben. A gímszarvasbikák bőgése az ország déli és nyugati részein indul be, majd észak, északkelet felé haladva a Zemplénben zárul ez az időszak. Hétvégétől a Gemenc Zrt. vezetett túrákat szervez az erdőbe, hogy a vadállomány zavarása nélkül hallgathassák az érdeklődők a szerelmes bikák nászdalát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 6. 06:03