Figyelmeztetik az autósokat: ez várhat most rájuk a magyar utakon

Figyelmeztetik az autósokat: ez várhat most rájuk a magyar utakon

agrarszektor.hu
Zajlik az őzek násza, elkezdődött a szarvasbőgés. Ilyenkor jóval aktívabbak az állatok, kiszámíthatatlanabb mozgásuk pedig veszélyes helyzetet teremthet az utakon.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Nagyjából egy hónapja tart és a végéhez közelít az üzekedés, azaz az őzek nászidőszaka - írja az Időkép. Ez idő alatt az állatok csak a kiválasztott párjukra figyelnek és a bakok természetesen a vetélytársak elűzésére. Ez az utakon veszélyes helyzeteket teremt, az állatok mozgása jóval aktívabb és kiszámíthatatlanabb. A táblával jelölt vadveszélyes területeken és ilyenkor azon túl, többnyire az erdős, kukoricás, ligetes területeken nagyobb figyelem kell az utakon, csökkentett sebesség, megnövelt követési távolság. A távolsági fényszóró elvakítja a vadat, ezért ha este ugrik elénk őz, lassítsunk, ezt kapcsoljuk le és nyomjuk a dudát, a kormányt ne rántsuk el, azzal nagyobb bajt okozhatunk.

Hasonló a helyzet szarvasbőgés idején, ami már most elkezdődött a gemenci erdőben. A gímszarvasbikák bőgése az ország déli és nyugati részein indul be, majd észak, északkelet felé haladva a Zemplénben zárul ez az időszak. Hétvégétől a Gemenc Zrt. vezetett túrákat szervez az erdőbe, hogy a vadállomány zavarása nélkül hallgathassák az érdeklődők a szerelmes bikák nászdalát.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?