Véget ért a nagy verseny: meglett a 2022-es év madara

Véget ért a nagy verseny: meglett a 2022-es év madara

agrarszektor.hu
Az Év madara 2022 - Sokszínű természet szavazást 41 százalékkal a zöld küllő nyerte, így a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a következő évben a harkályféléket és az erdők madarait hozza közelebb kicsit az érdeklődőkhöz.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által elindított 2022-es Év madara szavazás jelmondata a Sokszínű természet volt. A versenyben a kékbegyre, a zöld küllőre és a vörös gémre lehetett szavazni. A megmérettetésről az Agrárszektor is tudósított.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az összesen leadott 11123 szavazat 23%-át és a harmadik helyet a vörös gém szerezte meg, a kékbegy 32%-kal ezüstérmes lett, a dobogó legfelső fokára pedig a zöld küllő állhatott fel, amely a szavazatok 41%-át kapta - írta meg az MME.

A zöld küllő(Picus viridis) gyakori harkályfélénk. Kedveli a ligetes erdőket, fasorokat, városi parkokat, temetőket, ártéri erdőket, de a zárt állományokat elkerüli. Fő táplálékát a hangyák jelentik, de a fák kérge alatt megbújó más rovarokat, illetve azok lárváit, bábjait is elfogyasztja. Rendszeresen keresgél a talajon is. Állandó madár, de télen kóborolhat. Odúban költ, amit maga készít és akár több évig is használ. Hazai fészkelőállománya 15-17 ezer párra tehető (2014-2018), és növekedést mutat. Bár természetvédelmi státuszát tekintve a zöld küllő nem fenyegetett faj, Magyarországon védettnek számít, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Az MME megköszönte, hogy ennyien vettek részt a szavazásban. A 2022 év madara program részletei januárban várhatóak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?