Hárommillió hektoliternyi bor készülhet idén

agrarszektor.hu
A becslések szerint idén több, mint 400 ezer tonna szőlőtermés várható országosan, amelyből közel 3 millió hektoliter seprős újbor készülhet. A szélsőséges időjárás, a tavaszi fagyok és a jégkár miatt a szőlőárak kilogrammonként 64 és 164 forint között várhatók 2017-ben.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A hegyközségektől összegyűjtött, fürtszám és fürttömeg alapján végzett becslések alapján országosan közel 410 ezer tonna szőlőtermés várható, amelyből mintegy 2,9 millió hektoliter seprős újbor készülhet. Fajtától és régiótól függően 64 és 164 forint között alakulnak kilogrammonként a szőlőárak az idei évben - írja a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a 2017-es szüretre vonatkozó szőlőár-prognózisában.

Az előző évektől eltérően az idei előrejelzés szőlő fajtakörre részletezve, borrégiós bontásban tartalmazza az árakra vonatkozó becslést. Az árprognózist figyelembe véve kell meghatározniuk a szőlő felvásárlási árát azoknak a szőlőtermelőknek, borászatoknak és felvásárlóknak, akik 10 tonna feletti mennyiségben értékesítenek vagy vásárolnak fel borszőlőt, de szerződésben nem rögzítették az ármeghatározás módját és nem tettek közzé nyilvános árajánlatot - közölte a HNT.

A visszajelzések alapján jellemzően jól vészelték át a szőlőtőkék a téli fagyokat, egyes borvidékeken és egyes fajták esetében azonban jelentős kárt okozott a késő tavaszi fagy. Az idei évben néhány borvidéket az átlagosnál erősebb intenzitású jégkár is sújtott, ami helyi szinten fokozhatja a keresletet. A termésbecslés és a valós terméseredmények közötti különbségeket az időjárás alakulása várhatóan tovább fogja módosítani. A kilátások ebből a szempontból jelenleg inkább pozitívak a HNT szerint.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?