2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Pálinkának, dísznövénynek: viszik a facsemetét, mint a cukrot

agrarszektor.hu
Megnövekedett a kereslet a kertészeti termékkereskedők egyes csemetefajtái iránt, mivel a drága gyümölcs sokakat saját termesztésre sarkall - olvasható a Zalai Hírlap tegnapi cikkében.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Mivel drága a gyümölcs, egyre többen visznek facsemetét, míg mások azért ültetnek saját fát, mert elegük van a sok agyonvegyszerezett élelmiszerből - állította a lapnak Kovács Bernadett, az Apátfa Kő- és Kertcentrum vezetője. Rajtuk kívül akadnak vevők, akik nem is a termésért, mint inkább díszkertjük szépítésért viszik a fákat.
Az utóbbi években egyre felkapottabbak a régi fajták, amelyek ellenállóbbak, így kevesebb permetezést igényelnek. Példaként az almafafajták közül a batut, a pogácsa- és bőralmát, a körték közül a piros levű vérkörtét és az Ilonkát említi a szakember.

Fontos tényező a csemeték iránti kereslet alakulásában a nemrégiben életbe lépett szabályozás, mely legalizálja házi pálinkafőzést. Tapasztalata szerint ez annyira megnövelte a keresletet a tüskés körte és a szilva iránt, hogy alig győzik az igényeket kielégíteni.

Sajnos sok kajszi- és meggyfa pusztult ki a monília miatt, így ezekből is sokat visznek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31