Vigyázzunk a mustgázzal!

agrarszektor.hu
Szüret után komoly veszélyforrást jelent a borászatokban és a pincékben a mustgáz, ezért ebben a periódusban a szokottnál is jóval óvatosabban kell eljárnia azoknak, akiknek pincéjében must illetve bor készül.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Csoportos kedvezmények már 2 főtől: 2 fő jelnetkezése esetén, 10%, 3 fő estén 15%, 4 vagy több fő jelentkezése esetén 20% kedvezmény! A kistermelők és fiatal gazdák pedig most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

A statisztikák szerint azokon, akik mustgáz-mérgezést szenvedtek, 50 százalékban már nem lehet segíteni, ezért például a mátrai borvidéken minden évben balesetvédelmi oktatást tartanak a szüret és a borkészítés előtt, hogy a munkálatok biztonságban érjenek véget.

A szüret utáni harmadik és negyedik napon a legaktívabb a mustgázképződés. Ekkor az egyébként máskor szagtalan gáznak finom, édeskés illata is van. ha a levegő mustgáztartalma eléri a 10 százalékot, akkor rosszulléttel, harminc százaléknál pedig már halállal kell számolni.

Megfelelő szellőzés kialakításával, valamint a hordók nagy térben történő elhelyezésével elkerülhető, hogy felhalmozódjon az erjedés közben keletkező szén-dioxid. Egyszerűen megelőzhető a baj, könnyen ellenőrizhető, hogy a helyiségben van-e mustgáz. Vannak olyan gázérzékelők, amelyek jelzik a magas szén-dioxid-szintet, de elegendő egy derékmagasságban tartott vagy a pince legalsó lépcsőjén elhelyezett meggyújtott gyertya is, hogy időben észrevegyük, ha menekülni kell. Ha a gyertya lángja menet közben vagy a pincében elhelyezve kialszik, akkor nagy valószínűséggel mustgáz van a helyiségben. Ilyenkor haladéktalanul vissza kell fordulni, illetve el kell hagyni a helyiséget.

Ma már egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a borászok a szabályok betartására, a megfelelő ventilátor és szellőzőberendezés kialakítására - írja a heol.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?