Rekord alacsony a Közép-Tisza vízszintje az aszály miatt

agrarszektor.hu
Az aszály miatt olyan alacsony a Közép-Tisza vízállása, hogy hetek óta nem használható a kiskörei vízlépcső hajózsilipje. Hasonló helyzet évtizedek óta nem fordult elő.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖTI-KÖVÍZIG) helyi szakaszmérnökség-vezetője az MTI-nek elmondta, a helyzet példátlan, hiszen az őszi időszakban mindig jelenős mennyiségű csapadék hullik, így viszont átalakul a Tisza vízállása. Kisköre-alsónál hetek óta extrémen alacsony, mínusz 220-285 centiméter között ingadozik.

A helyzet kiküszöbölésére október 25-től kerülhet sor, amikor is a folyó középső és alsóbb szakaszain, valamint a Tisza-tónál beállítják a vízszintet, és hozzávetőlegesen 50-60 millió köbméter vízzel töltik fel a folyót. Az eredmény akár egy méteres szintemelkedés is lehet.

Az idén ősszel Szolnok közelében előfordultak 2003-as, rekord alacsony, -279 centiméteres mérési eredmények is, amikor is 60-80 köbméter volt a folyó vízhozama másodpercenként, ez az adat pedig negyvened annyi, mint az eddigi legnagyobb adat 2000-ben. Ekkor az árvíznek köszönhetően 2.640 köbméter volt a vízhozam - számol be a mon.hu.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?