Rekord alacsony a Közép-Tisza vízszintje az aszály miatt

agrarszektor.hu
Az aszály miatt olyan alacsony a Közép-Tisza vízállása, hogy hetek óta nem használható a kiskörei vízlépcső hajózsilipje. Hasonló helyzet évtizedek óta nem fordult elő.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖTI-KÖVÍZIG) helyi szakaszmérnökség-vezetője az MTI-nek elmondta, a helyzet példátlan, hiszen az őszi időszakban mindig jelenős mennyiségű csapadék hullik, így viszont átalakul a Tisza vízállása. Kisköre-alsónál hetek óta extrémen alacsony, mínusz 220-285 centiméter között ingadozik.

A helyzet kiküszöbölésére október 25-től kerülhet sor, amikor is a folyó középső és alsóbb szakaszain, valamint a Tisza-tónál beállítják a vízszintet, és hozzávetőlegesen 50-60 millió köbméter vízzel töltik fel a folyót. Az eredmény akár egy méteres szintemelkedés is lehet.

Az idén ősszel Szolnok közelében előfordultak 2003-as, rekord alacsony, -279 centiméteres mérési eredmények is, amikor is 60-80 köbméter volt a folyó vízhozama másodpercenként, ez az adat pedig negyvened annyi, mint az eddigi legnagyobb adat 2000-ben. Ekkor az árvíznek köszönhetően 2.640 köbméter volt a vízhozam - számol be a mon.hu.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?