288 milliós fejlesztések a Takler pincészetben

agrarszektor.hu
Háromszázmillió forintos beruházással, félig uniós támogatásból készült el a szekszárdi Takler Pincészet új pincéje és bortárolója, melyet kedden adtak át. Az eseményen a kft Decs-szőlőhegyi pincéjében zajlott, ahol részt vett Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, Gombos Sándor, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal dél-dunántúli regionális vezetője, Horváth István, Szekszárd polgármestere és Takler Ferenc, a pincészet alapítója.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A pincészet 2004 és 2011 között közel egymilliárd forintos beruházást hajtott végre saját, az agrár- és vidékfejlesztési operatív program, valamint az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap forrásaiból. A mostani újítás 288 millió forintba került, így elkészült egy palackos bortároló és egy új pinceszakasz. Kardeván hangsúlyozta, hogy Magyarország büszkesége a szekszárdi és a villányi borvidék, ahol a szokásossal ellentétben nem a külföldi, azaz a német, olasz, osztrák vagy spanyol borok, hanem kimondottan a magyar pincészetek váltak híressé. A Takler Pincészet legfontosabb külföldi piaca az USA.

Takler Ferenc - aki 2005-ben az év borásza volt -, az MTI-nek elmondta, hogy 30 százalék hitel és 20 százalék saját erő felhasználásával, két és fél év alatt építették fel a 600 ezer palackos tárolót, valamint az 1400 hektoliter bor fahordós érlelését lehetővé tevő, 500 négyzetméteres új pinceszakaszt, és további 500 négyzetméternyi régi pincét újítottak fel.

60 hektáros szőlészetükön főként kékfrankost, merlot-t, cabernet-t, kadarkát termesztenek, évente 5-6000 hektoliter bort állítanak elő, nettó árbevételük pedig 40 millió forint. Boruk 85 százalékát hazai piacon, 15 százalékát külföldön értékesítik, az export a kínai piacoknak köszönhetően nő; a hazai eladások 25 százaléka helyi értékesítés - számol be az mfor.hu.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?