Kereskedelmi háború robbanhat ki Dél-Afrika és Nagy-Britannia között a borexport és a whishyimport miatt

agrarszektor.hu
Akár kereskedelmi háború is kirobbanhat Dél-Afrika és Nagy-Britannia között, ugyanis több száz munkahely tűnik el az afrikai ország csomagolóiparából amiatt, hogy egyre nagyobb méreteket ölt a nem palackozott borexport. Bosszúból a dél-afrikai kormány a britektől importált whiskyt importálná tartályban. A dél-afrikai borszövetség szerint azonban a lépés gazdaságilag indokolt a britek részéről, nem lehet ellene mit tenni, a dél-afrikai kormány inkább támogassa pénzügyileg a szektor kutatásait és marketingtevékenységét.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Míg az elsősorban Nagy-Britanniába és Németországba irányuló dél-afrikai nem palackozott borexport 2006-ban nagyjából 40 liter volt, azóta 50-60 literrel nőtt ez a szám. Hat évvel ezelőtt a dél-afrikai borexportnak a 35 százalékát tették ki a nem palackozott szállítmányok, míg ebben az évben már több mint a felét, 51 százalékot. Számos előnye van ugyanis annak, ha a bort nagy tartályokban szállítják: jóval olcsóbb, környezetbarátabb, munkahelyeket hoz létre a célországban, mivel a végső palackozést ott végzik el, és a célországban a helyi igényeknek megfelelően és a helyi piac elvárásaihoz igazítva tudják palackozni.

Szemet szemért, whiskyt a borért

Minden 10 liter exportált bor után 107 munkahely szűnik meg a csomagolóiparban, nyilatkozta a Decanter.com-nak a Dél-Afrikai Borszövetség (Wines of South Africa,WoSA szóvivője.) Eddig körülbelül 700 munkahely szűnt meg e miatt Dél-Afrikában a kormány szerint,ezért hasonló lépéssel fenyegetnek a whisky-import területén: a Nagy-britanniából származó import whiskynél térne át Dél-Afrika is a tartályos szállításra a palackozott helyett. A kormány egy friss kutatásra hivatkozva közölte, hogy súlyos egyensúlytalanság van a whisky-import és a bor-export között: tavaly az ország 129 millió font értékben importált whiskyt, miközben 75 millió font értékben exportált bort. 

"Mégis miért ne importálhatnánk mi is tartályokban a whiskyt Nagy-Britanniából, és itt helyben palackoznánk? Így legalább valamennyire kompenzálnánk az elveszett munkahelyeket ." - nyilatkozta a Guardiannak Stephen Hanival, a dél-afrikai kormány kereskedelmi és ipari minisztériumának az agrárfeldolgozásért felelős vezetője.

Nem lehet mit tenniés több pénz kell

A kormány azt is elmondta, hogy ki fog dolgozni egy ötéves iparági növekedési stratégiát a tartályban szállított borexport hatásainak az ellensúlyozására. A stratégia része lesz, hogy a csomagolóiparral együttműködve környezetbarát csomagolási technikákat fejlesszenek ki. Továbbá minél inkább diverzifikálni kívánják a piacaikat annak érdekében, hogy csökkenjen a Nagy-Britanniától való függőség, és növelni fogják a minőségellenőrzések számát miután lepalackozták a borokat a célországokban.

A WoSA kommunikációs menedzsere, Andre Morgenthal szerint azonban nem csak az a baj, hogy munkahelyek szűnnek meg Dél-Afrikában a célországban történő palackozás miatt, hanem az is, hogy így nagyobb az esélye, hogy a palackozás előtt szennyeződnek a borok, ami negatív hatással lehet a dél-afrikai boripar imidzsére. Morgenthal szerint azonban a szemet-szemért stratégia nem tartozik a célravezető megoldások közé.

A WoSA szerint egyszerű gazdasági racionalitásról van szó, hiszen olcsóbb bort szállítani tatályban, mint palackokban, és ezt el kell fogadni, nem lehet ellen semmit tenni, ugyanakkor örülnek a kormány stratégiai-kidolgozásra irányuló terveinek. Közben pedig a szervezet arra buzdítaná a kormányt, hogy több pénzügyi segítséget adjon a dél-afrikai boriparnak kutatásra és marketingre, mint ahogy az EU és más kormányok teszik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?