Kereskedelmi háború robbanhat ki Dél-Afrika és Nagy-Britannia között a borexport és a whishyimport miatt

agrarszektor.hu
Akár kereskedelmi háború is kirobbanhat Dél-Afrika és Nagy-Britannia között, ugyanis több száz munkahely tűnik el az afrikai ország csomagolóiparából amiatt, hogy egyre nagyobb méreteket ölt a nem palackozott borexport. Bosszúból a dél-afrikai kormány a britektől importált whiskyt importálná tartályban. A dél-afrikai borszövetség szerint azonban a lépés gazdaságilag indokolt a britek részéről, nem lehet ellene mit tenni, a dél-afrikai kormány inkább támogassa pénzügyileg a szektor kutatásait és marketingtevékenységét.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Míg az elsősorban Nagy-Britanniába és Németországba irányuló dél-afrikai nem palackozott borexport 2006-ban nagyjából 40 liter volt, azóta 50-60 literrel nőtt ez a szám. Hat évvel ezelőtt a dél-afrikai borexportnak a 35 százalékát tették ki a nem palackozott szállítmányok, míg ebben az évben már több mint a felét, 51 százalékot. Számos előnye van ugyanis annak, ha a bort nagy tartályokban szállítják: jóval olcsóbb, környezetbarátabb, munkahelyeket hoz létre a célországban, mivel a végső palackozést ott végzik el, és a célországban a helyi igényeknek megfelelően és a helyi piac elvárásaihoz igazítva tudják palackozni.

Szemet szemért, whiskyt a borért

Minden 10 liter exportált bor után 107 munkahely szűnik meg a csomagolóiparban, nyilatkozta a Decanter.com-nak a Dél-Afrikai Borszövetség (Wines of South Africa,WoSA szóvivője.) Eddig körülbelül 700 munkahely szűnt meg e miatt Dél-Afrikában a kormány szerint,ezért hasonló lépéssel fenyegetnek a whisky-import területén: a Nagy-britanniából származó import whiskynél térne át Dél-Afrika is a tartályos szállításra a palackozott helyett. A kormány egy friss kutatásra hivatkozva közölte, hogy súlyos egyensúlytalanság van a whisky-import és a bor-export között: tavaly az ország 129 millió font értékben importált whiskyt, miközben 75 millió font értékben exportált bort. 

"Mégis miért ne importálhatnánk mi is tartályokban a whiskyt Nagy-Britanniából, és itt helyben palackoznánk? Így legalább valamennyire kompenzálnánk az elveszett munkahelyeket ." - nyilatkozta a Guardiannak Stephen Hanival, a dél-afrikai kormány kereskedelmi és ipari minisztériumának az agrárfeldolgozásért felelős vezetője.

Nem lehet mit tenniés több pénz kell

A kormány azt is elmondta, hogy ki fog dolgozni egy ötéves iparági növekedési stratégiát a tartályban szállított borexport hatásainak az ellensúlyozására. A stratégia része lesz, hogy a csomagolóiparral együttműködve környezetbarát csomagolási technikákat fejlesszenek ki. Továbbá minél inkább diverzifikálni kívánják a piacaikat annak érdekében, hogy csökkenjen a Nagy-Britanniától való függőség, és növelni fogják a minőségellenőrzések számát miután lepalackozták a borokat a célországokban.

A WoSA kommunikációs menedzsere, Andre Morgenthal szerint azonban nem csak az a baj, hogy munkahelyek szűnnek meg Dél-Afrikában a célországban történő palackozás miatt, hanem az is, hogy így nagyobb az esélye, hogy a palackozás előtt szennyeződnek a borok, ami negatív hatással lehet a dél-afrikai boripar imidzsére. Morgenthal szerint azonban a szemet-szemért stratégia nem tartozik a célravezető megoldások közé.

A WoSA szerint egyszerű gazdasági racionalitásról van szó, hiszen olcsóbb bort szállítani tatályban, mint palackokban, és ezt el kell fogadni, nem lehet ellen semmit tenni, ugyanakkor örülnek a kormány stratégiai-kidolgozásra irányuló terveinek. Közben pedig a szervezet arra buzdítaná a kormányt, hogy több pénzügyi segítséget adjon a dél-afrikai boriparnak kutatásra és marketingre, mint ahogy az EU és más kormányok teszik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. március 23. 15:09