Nem pálinka nyerte az első világkupát

agrarszektor.hu
A szabadkai DiBonis pálinkafőzde és borászat vihette haza az I. Pálinka, Gyümölcs- és Borpárlat Világkupa fődíját. A Bóni László műhelyéből kikerülő párlatok azonban hivatalosan nem nevezhetők pálinkának.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Csoportos kedvezmények már 2 főtől: 2 fő jelnetkezése esetén, 10%, 3 fő estén 15%, 4 vagy több fő jelentkezése esetén 20% kedvezmény! A kistermelők és fiatal gazdák pedig most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

Az első ízben megrendezett világkupára tíz országból több mint 1100 minta érkezett. A 24 tagú zsűri három nap alatt választotta ki a legszebb párlatokat, a megmérettetés aranyérmeseit és championjait. A mintegy 300 magán és kereskedelmi főzde közül a szabadkai DiBonis szerepelt a legeredményesebben, így elnyerte a fődíjat - mondta el Lovász Sándor, a verseny főszervezője az MTI-nek.

Bóni László 1991-ben alapította cégét, ekkor kezdett klasszikus kisüsti eljárással hatféle pálinkát készíteni. A fordulópontot a 2007-es év hozta, amikor megismerkedett a korszerű, számítógép irányította főzési eljárással. Vásárolt egy ilyen berendezést, majd kísérletezgetve elsajátította annak kezelését. Az első komolyabb sikereket is ez az esztendő hozta meg, a Budapesten rendezett Hundeszten három arany-, két ezüst- és egy bronzérmet nyert mintáival.

A szabadkai főzdében ma már több mint harmincféle párlat készül: többek között szilvából, meggyből, cseresznyéből, kajszibarackból, bodzából, almából, szőlőből, málnából, szederből vagy erdei szamócából. A prémium, "fehér" párlatok mellett - amelyek egy évet pihennek a forgalomba hozatal előtt -, a nemes nedűk egy részét tölgyfa hordóban vagy gyümölcságyon érlelik.

Bóni László szerint a jó pálinkának öt titka van. A legfontosabb az első osztályú, érett gyümölcs. Lényeges a szabályozott, lassan és alacsony hőfokon végbemenő erjesztés, amely megőrzi a gyümölcs illat- és aromaanyagait. Fontos a megfelelő desztillálóberendezés és az egész folyamatot irányító főzőmester tapasztalata is. Az ötödik pedig az alázat és szeretet - taglalta az MTI-nek.

Noha a DiBonis az első ízben megrendezett világkupa legeredményesebb főzdéje lett, a cég termékeit hivatalosan mégsem nevezheti pálinkának. Bár a magyar határtól 12 kilométerre ugyanolyan alapanyagból, ugyanolyan eljárással készül a párlat, mint az anyaországban, az elnevezés csak a Magyarországon megtermelt gyümölcsből, helyben főzött termékek esetén használható.

(MTI)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A KWS mátrix bevált a gyakorlatban! (x)

Komoly kukoricatermesztési megpróbáltatás volt az idei évjárat a Zsámbéki-medencében is. A KWS TOP4 kockázatkezelési rendszere 230 hektáron bizonyította átlag feletti képességét Pátyon.

EZT OLVASTAD MÁR?