Nyolcszáz pálinka zsűrizése kezdődött Gyulán

agrarszektor.hu
Mintegy nyolcszáz hazai és külföldi pálinka zsűrizése kezdődött el csütörtökön Gyulán. A XIV. Kisüsti Pálinka Fesztivál alkalmából meghirdetett magyar pálinkák versenyére 373 minta érkezett, a nemzetközi mezőnyben 413 párlat indul.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A pálinkák érzékszervi bírálata három napig tart. A 21 tagú zsűriben speciális képesítésű, hazai és nemzetközi versenyeken tapasztalatokkal rendelkező szakemberek vesznek részt. A pálinkákat elsődlegesen öt bíráló minősíti, amennyiben kellően egységesek az álláspontok, akkor az általuk adott pontszám lesz a végeredményt. Ellentmondásos minősítés esetén háromtagú csúcszsűri hozza meg a döntést - mondta Lovász Sándor, a pálinkafesztivál ötletgazdája és szervezője az MTI-nek.

A zsűri Stégermájer Károly versenyigazgató irányításával a XIV. alkalommal meghirdetett Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny keretei között 373 pálinkát minősít, a II. Pálinka-, Gyümölcs- és Borpárlat Világkupa megmérettetésen 413 párlatot. A versenyre összesen 786 minta érkezett 220 hazai és külföldi pálinkát előállító főzde részéről. Érkeztek pálinkák Thaiföldről, Moldovából, Belgiumból és Örményországból is, Erdélyből és a Vajdaságból pedig a korábbiaknál is nagyobb számban futottak be nevezések.

A két verseny különdíjait a zsűri szombaton ítéli oda. A versenyek eredményeit április 20-án hozzák nyilvánosságra a Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztiválon Gyulán a Várkertben. A Magyarország legjobb pálinkája címet 2013-ban elnyerő párlatot a hagyományoknak megfelelően Szent Miklós napján, december 6-án helyezik el a Mezőgazdasági Múzeumban ünnepélyes keretek között.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?