Pápai Hús: a parlamentnél tüntethetnek a dühös gazdák

MTI
Traktoraikkal a parlament elé vonulhatnak a járandóságukért küzdő sertéstermelők.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Traktoraikkal a parlament elé vonulnak a Pápai Hús 1913 Kft. sertésbeszállítói, ha nem tudnak "szót váltani" Orbán Viktor miniszterelnökkel és nem kapnak választ követeléseikre. Ma hetven gazda azért demonstrált a Pápai Hús székhelyénél, hogy az ajánlott 70 százalék helyett szeptember 30-ig teljes egészében kapják meg járandóságukat.

A demonstrálók korábban élőállatot szállítottak a Pápai Hús 1913 Kft.-nek, ám az ellenértéket még nem kapták meg. A gazdák petíciót adtak át a vállalat vezetésének, amelyben jelezték azt is: állami garanciavállalás mellett hajlandóak segíteni a húsgyár reorganizációját további beszállításokkal.

Csepregi Kálmán, a 15 családi vállalkozást képviselő Mezőföld 15 termelői csoport vezetője felidézte: a cég legutóbb azt az ajánlatot tette a gazdáknak, hogy a fennálló tartozás 70 százalékát kifizetik 2014 decemberig, ha a harminc százalékról lemondanak - erre azonban a gazdák nem hajlandók..

Bár a termelői csoportokban jobban érvényesülnek a gazdák, mindannyian kis családi vállalkozások - reagált a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteki bejelentésére, miszerint a VM saját forrásból fizeti ki a kistermelői beszállítóknak járó tartozást. Azok a beszállítók juthatnak hozzá a kintlévőségükhöz várhatóan október végéig, akinek a követelése nem haladja meg a 2,5 millió forintot. Ez a minisztérium információi szerint 122 élőállat-beszállító.

Csepregi Kálmán, mint a gazdák képviselője, szeretne szót váltani Orbán Viktor miniszterelnökkel arról, hogy "tudja-e mi történik Pápán?". Ha egy héten belül nem kapnak megnyugtató választ a követeléseikre, traktoraikkal a parlamenthez vonulnak, s ha nem orvosolják gondjaikat, akkor Brüsszelhez fordulnak.

Nemrégiben 155 gazda részvételével - akiknek hozzávetőleg 800 millió és egymilliárd forintra tehető összeggel tartozik a húsipari cég - érdekközösséget hoztak létre, amelynek három vezetője és ügyvédeik képviselik ezentúl a beszállítók érdekeit. A demonstrálók petíciót adtak át a Pápai Hús Kft. vezetésének, amelyben azt követelik, hogy a Pápai Hús szeptember 30-ig fizesse ki a hitelezőknek a tartozások száz százalékát, s erre a pápai önkormányzat vállaljon készfizetői kezességet.

Ha ez nem valósul meg, akkor az önkormányzat tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az állam kifizesse a hitelezőket - kérték, valamint azt, hogy ugyancsak az önkormányzat dolgozzon ki konstrukciót a gyár zavartalan működése, a munkahelyek megőrzése érdekében.

A gazdák petícióját Uzsoky András, a csődeljárás alatt álló Pápai Hús 1913 Kft. ügyvezető igazgatója vette át, aki az MTI-nek csak annyit mondott, hogy a csődeljárásról szóló törvény értelmében jár el a cég. Ennek értelmében szeptember 5-én és 6-án megkezdik a tárgyalásokat a beszállítókkal. Budai Gyula, a VM parlamenti ügyekért felelős államtitkárának korábbi tájékoztatása szerint a Pápai Hús 666 millió 356 ezer forinttal tartozik az élőállat-beszállítóknak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?