Döntött a kormány! 280 millió a Pápai Hús termelőinek

agrarszektor.hu
Maximum 7500 euró - 2,25 millió forint - csekély összegű, de minimis támogatást kaphatnak a sertéstartók.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Összesen 280 millió forintos támogatást nyújt várhatóan a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) azoknak a sertéstartóknak, akiknek a csődeljárás alatt álló Pápai Hús 1913 Kft.-vel szemben ki nem fizetett, lejárt és elismert követeléseik vannak. A kormány döntése szerint a tárca október végén úgynevezett "de minimis" támogatást folyósíthat, amelynek összege termelőnként 7500 euró - mintegy 2,25 millió forint - lehet.

A tárca a kormány számára készített jelentést annak érdekében, miként lehetne kielégíteni azokat a sertéstartói követeléseket, amelyek a csődeljárás alatt álló Pápai Hús Csoporttal szemben állnak fenn - közölte a VM. A kabinet döntése szerint a tárca - az uniós szabályok figyelembevételével - úgynevezett "csekély összegű" (de minimis) támogatást folyósíthat azoknak a sertéstartóknak, akiknek a Pápai Hús 1913 Élelmiszeripari Feldolgozó Kft.-vel szemben lejárt és elismert követeléseik vannak. A beszállítóknak a támogatás elnyerése érdekében nem kell lemondaniuk a cég felé fennálló követeléseikről.

A mezőgazdasági termelők - a rendelkezésére álló de minimis kerettől függően - legfeljebb 7500 eurós, vagyis mintegy 2,25 millió forintnak megfelelő támogatást kaphatnak, míg a termelői csoportok maximum 200 ezer euróhoz (60 millió forinthoz) juthatnak. Az élőállat beszállítók között a VM három termelői csoportot azonosított, a számukra kifizethető támogatás nagyságrendjét pedig 130 millió forinban határozta meg. A mezőgazdasági termelőknek ezen felül várhatóan 150 millió forint fizethet ki, így a Pápai Hús sertéstartó beszállítóihoz összesen 280 milliós támogatás juthat el.

A tervek szerint a támogatás október végére érkezhet meg az érintettekhez. Addig a szükséges tárgyalásokat Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter folytatja le - döntött a kabinet.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31