Változott a szabályozás: ez rengeteg magyar gazdát érint

Változott a szabályozás: ez rengeteg magyar gazdát érint

agrarszektor.hu
A Magyar Közlönyben megjelent az agrárminiszter 34/2022. (X. 28.) AM rendelete az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók keretében nyújtott de minimis támogatásokról szóló rendelet módosításáról. Az új rendelet egyebek mellett lehetőséget ad a már meglévő Agrár Széchenyi Kártya kiváltására is.

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A napokban jelent meg a Magyar Közlöny 2022. évi 175. száma. Ebben található az agrárminiszter által jegyzett 34/2022. (X. 28.) AM rendelete az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók keretében nyújtott de minimis támogatásokról szóló rendelet (39/2011. (V. 18.) VM rendelet) módosításáról - írta meg a FruitVeB. Az új rendeletben szereplő legfontosabb változások a következők:

  • A hitelszerződéseket eddig 2022. december 31-ig lehetett megkötni, de az Agrárminisztérium hivatalos tájékoztatása alapján ezt a határidőt várhatóan 2023. március 31-ig meghosszabbítják majd.
  • A hitel kamatához az Agrárminisztérium 14 százalékpont/év kamattámogatást nyújt.
  • A futamidő akár 3 év is lehet.

A rendelet azt is szabályozza, hogy kik jogosultak a kedvezményes folyószámla-hitelre. Ez alapján a következő személyek igényelhetik a támogatást:

  1. Növénytermesztők, akiknek az adott évben aszálykára keletkezett és ezt a kormányhivatal határozatával igazolta.
  2. Állattartók, akik a Tenyésztési Információs Rendszerben regisztrálva vannak (beleértve a halgazdálkodókat is). Az állattartói minőség igazolása a fél évnél nem régebbi, 1350 számú Tenyészet Igazoló Lap másolati példányának és egy további nyilatkozat benyújtásával történik.

A rendelet lehetőséget ad a már meglévő Agrár Széchenyi Kártya kiváltására is. Az Agrár Széchenyi Kártya (ASZK) Üzletszabályzata alapján nem csak az ugyanazon banknál fennálló ASZK tartozás visszafizetésére van lehetőség, hanem a más banknál fennálló ASZK kiváltására is.

Az ASZK-hoz kapcsolódó rulírozó hitelkeret maximum 200 millió forint. Az igénybe vehető hitelkeret mértékére pedig az Üzletszabályzat 7-8. oldalán találjuk a részletes szabályokat. Amit viszont itt is ki kell emelni: abban az esetben, ha az ŐCSG képviselője veszi fel a hitelt, az ŐCSG teljes bevétele figyelembe vehető a hitelbírálatnál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 16:03