Változott a szabályozás: ez rengeteg magyar gazdát érint

agrarszektor.hu
A Magyar Közlönyben megjelent az agrárminiszter 34/2022. (X. 28.) AM rendelete az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók keretében nyújtott de minimis támogatásokról szóló rendelet módosításáról. Az új rendelet egyebek mellett lehetőséget ad a már meglévő Agrár Széchenyi Kártya kiváltására is.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A napokban jelent meg a Magyar Közlöny 2022. évi 175. száma. Ebben található az agrárminiszter által jegyzett 34/2022. (X. 28.) AM rendelete az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók keretében nyújtott de minimis támogatásokról szóló rendelet (39/2011. (V. 18.) VM rendelet) módosításáról - írta meg a FruitVeB. Az új rendeletben szereplő legfontosabb változások a következők:

  • A hitelszerződéseket eddig 2022. december 31-ig lehetett megkötni, de az Agrárminisztérium hivatalos tájékoztatása alapján ezt a határidőt várhatóan 2023. március 31-ig meghosszabbítják majd.
  • A hitel kamatához az Agrárminisztérium 14 százalékpont/év kamattámogatást nyújt.
  • A futamidő akár 3 év is lehet.

A rendelet azt is szabályozza, hogy kik jogosultak a kedvezményes folyószámla-hitelre. Ez alapján a következő személyek igényelhetik a támogatást:

  1. Növénytermesztők, akiknek az adott évben aszálykára keletkezett és ezt a kormányhivatal határozatával igazolta.
  2. Állattartók, akik a Tenyésztési Információs Rendszerben regisztrálva vannak (beleértve a halgazdálkodókat is). Az állattartói minőség igazolása a fél évnél nem régebbi, 1350 számú Tenyészet Igazoló Lap másolati példányának és egy további nyilatkozat benyújtásával történik.

A rendelet lehetőséget ad a már meglévő Agrár Széchenyi Kártya kiváltására is. Az Agrár Széchenyi Kártya (ASZK) Üzletszabályzata alapján nem csak az ugyanazon banknál fennálló ASZK tartozás visszafizetésére van lehetőség, hanem a más banknál fennálló ASZK kiváltására is.

Az ASZK-hoz kapcsolódó rulírozó hitelkeret maximum 200 millió forint. Az igénybe vehető hitelkeret mértékére pedig az Üzletszabályzat 7-8. oldalán találjuk a részletes szabályokat. Amit viszont itt is ki kell emelni: abban az esetben, ha az ŐCSG képviselője veszi fel a hitelt, az ŐCSG teljes bevétele figyelembe vehető a hitelbírálatnál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?