Jön az új kedvezményes agrárhitel: itt vannak a részletek

Jön az új kedvezményes agrárhitel: itt vannak a részletek

agrarszektor.hu
A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent az a kormányhatározat, amely az agrárhitelezés kapcsán szükséges intézkedésekről rendelkezik. A jogszabály egyebek mellett az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel kamattámogatásának emeléséről, valamint a megfelelő többletforrások biztosításáról is rendelkezik.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

2023. augusztus 30-án jelent meg Magyar Közlöny legfrissebb száma, benne a kormány 1384/2023. (VIII. 30.) kormányhatározatával, amely az agrárhitelezés kapcsán szükséges intézkedésekről rendelkezik. A rendelet értelmében a kormány a hazai agrár mikro-, kis- és középvállalkozások hitelezés elősegítése érdekében egyetért az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel (a továbbiakban: Folyószámlahitel) kamattámogatása mértékének a Folyószámlahitel kamatidőszakának kamatmegállapításánál alapul vett 1 havi BUBOR éves szinten számított százalékpontban kifejezett értéke mínusz 1 százalékpont, de legfeljebb évi 14 százalékpont mértékre történő emelésével, ha a Folyószámlahitel kamatidőszakának kamatmegállapításához alapul vett 1 havi BUBOR százalékpontban kifejezett értéke nagyobb, mint évi 5 százalékpont.

A kormány emellett egyetért azzal is, hogy az 1. pontban meghatározott emelt mértékű kamattámogatást a legfeljebb 100 millió forint hitelkerettel rendelkező agrárvállalkozások vehessék igénybe. A kabinet felhívja továbbá a gazdaságfejlesztésért felelős minisztert az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók keretében nyújtott de minimis támogatásokról szóló 39/2011. (V. 18.) VM rendelet [a továbbiakban: 39/2011. (V. 18.) VM rendelet] megfelelő módosítására, azzal, hogy az emelt mértékű kamattámogatás a 39/2011. (V. 18.) VM rendelet módosításának hatálybalépésétől számított 9 hónapon belül megkötött hitelszerződéshez vehető igénybe;

A rendelet értelmében a kormány felhívja a pénzügyminisztert arra, hogy a gazdaságfejlesztési miniszter kezdeményezésére az 1. pontban foglaltak finanszírozása érdekében gondoskodjon a 2024. évben legfeljebb 6 milliárd forint többletforrás biztosításáról a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvényben szereplő Gazdaságfejlesztési programok jogcímcsoport javára. Ennek felelőse a pénzügyminiszter és a gazdaságfejlesztési miniszter, az intézkedés határidejét pedig a felmerülés ütemében állapítja meg a jogalkotó.

A kormány felhívja a gazdaságfejlesztési minisztert és a pénzügyminisztert, hogy a Folyószámlahitel 2025. és 2026. évi kamattámogatása fedezetének rendelkezésre állásáról az 1. pontban foglaltak figyelembevételével gondoskodjanak a központi költségvetés Gazdaságfejlesztési Minisztérium fejezetében. A jogalkotó ennek felelőséül a gazdaságfejlesztési minisztert és a pénzügyminisztert tette meg, akiknek az adott évi központi költségvetés tervezése során erről is gondoskodniuk kell.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?