Eláraszt minket az uniós tojás

agrarszektor.hu
Szinte mindenki támogatja a védjegy bevezetését.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egyetértenek abban a nagyüzemi étkezési tojástermelés mintegy 90 százalékát adó vállalkozások, hogy piaci pozícióik és a fogyasztói bizalom erősítéséhez tojásvédjegyet kellene alkalmazni a hazai piacon. A védjegy használatát a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) is támogatja. A tojáságazat stabilizálásához a védjegy mellett áfacsökkentésre és a jelölési szabályok megváltoztatására is szükség van, derül ki a Baromfi Termék Tanács közleményéből.

Az Európai Uniós csatlakozás óta tart a tojáságazat leépülése - állapította meg keddi rendkívüli közgyűlésén a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége. Míg 2001-ben az ágazat szereplői 5,8 millió naposcsibét telepítettek, addig ez a mutató 2011-2012-re 3,6 millió körülire csökkent.

A visszaesés legfőbb oka, hogy az Európai Uniós tojásfelesleg - legtöbb esetben dömpingáron - azonnal megjelenik a magyar piacon, ha a tagállamokban túltermelés lép fel. Ez nemcsak az itthoni árakat töri le, hanem képes kiszorítani a magyar terméket a hazai piacról, illetve a tyúktelepítés mértékére is erősen hat. Mintegy 1,8 millió többlettyúkra lenne szükség ahhoz, hogy az országból az importtermékeket újra ki lehessen szorítani.

A termelők szerint a mai helyzetben az egyik megoldás az lenne, ha a tojás áfája 27 százalékról 10 százalék alá csökkenne. Javíthatná az állattartók helyzetét az is, ha változnának a tojásár feltüntetéséről szóló jogszabályok. A szövetség arra kéri majd a Vidékfejlesztési Minisztériumot (VM), hogy a tojásra a jövőben ne a darabonkénti, hanem a kilogrammonkénti árat kelljen nagyobb betűmérettel felírni. A darabonkénti ár ugyanis - különösen vegyes csomagolás esetén - megtévesztheti a vevőket.

Harmadik fontos intézkedésként a tyúktartók azt szeretnék, ha el lehetne indítani egy tojásvédjegy alkalmazását a hazai piacon. Szerintük ma ez lehetne az első, legaktuálisabb lépés, de ezt csak akkor lehetne megtenni, ha az ágazat szereplői között összefogás jön létre.

Poprády Géza, a VM közigazgatási államtitkára a rendkívüli közgyűlésen kiemelte, hogy a tárca támogatja azokat az ágazati törekvéseket, amelyekben konszenzus alakul ki. Szerinte a fogyasztóknak is érdekük, hogy megbízható forrásból, biztonságos élelmiszerekhez jussanak. Ennek pedig legegyszerűbb módja, ha Magyarországról származó, ellenőrzött tojást lehet biztosítani a számukra - tette hozzá az államtitkár.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szintén egyetért a védjegyes kezdeményezéssel - jelentette ki a közgyűlésen Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke. A hivatal felajánlja saját szakmai hátterét, laboratóriumi hálózatát és kommunikációs felületeit, hogy támogatni lehessen a "Koronás tojás" védjegyet a fogyasztói bizalom erősítése érdekében.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének tagjai ma a hazai nagyüzemi termelés mintegy 90 százalékát fedik le. A jelenlegi felmérések szerint a védjegy az egymilliárd darabos éves nagyüzemi tojástermelés legalább felén már kezdetben megjelenhetne, de a közeljövőben a védjegyhasználathoz további termelők is csatlakozhatnak. A közgyűlés döntött arról, hogy pénzeszközeit a védjegy marketingjére fordítja. Emellett a résztvevők határoztak arról is, hogy a mai helyzetről és a megoldási lehetőségekről közös levelet juttatnak el Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterhez.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?