Így járnak azok, akik elcsalják az áfát a cukorpiacon

agrarszektor.hu
Több milliárdnyi adót nem fizettek be. Megindultak az eljárások.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Összesen 3,5 milliárd forint áfát csalt el az a cukor- és étolaj-kereskedelemmel foglalkozó cégcsoport, amelyet most fülelt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Több mint 50 millió kilogramm kristálycukrot és 3 millió liter étolajat hoztak be Szlovákiából, de az értékesítések utáni forgalmi adót már "elfelejtették" befizetni.

Az eddigi adatok szerint az értékesítési láncban résztvevő társaságok több mint 12 milliárd forint értékű cukrot és étolajat hoztak be. Az adóellenőrök megállapítása szerint a bevallani és megfizetni elmulasztott áfa összességében elérheti a 3,5 milliárd forintot. A cégcsoport üzleti kapcsolatainak felgöngyölítése, partnereinek feltérképezése után további hatósági intézkedések várhatók - tudatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága.

Korábbi ágazati nyilatkozatok szerint rendkívül nagy a feketegazdaság részaránya a cukorpiacon. A kaposvári cukorgyárat működtető Magyar Cukor Zrt. szerint a boltokban kapható cukormennyiség 80-90 százaléka is illegális csatornákon, áfacsalás útján juthat a fogyasztókhoz. Szakértők fertőzöttnek tartják az étolaj-piacot is, bár az alapanyag-termelésnél a kormány két éve fordított áfát vezetett be, amely tisztította a piaci viszonyokat.

A most feltárt ügyben a költségvetésnek okozott kár megtérülése érdekében a NAV eddig összesen 337 millió forintot és 17 700 eurót zárolt, valamint öt ingatlant és hat tehergépjárművet foglalt le. Mindeközben a szlovák adóhatóság a maga illetékességi területén vizsgálódott és tárta fel a hálózat szlovák ágát.

A cégcsoport egyik tagjánál még 2013 márciusában indított adóellenőrzést a NAV Észak-budapesti Adóigazgatósága. Az ismert cukormárkát forgalmazó nagykereskedelmi társaság Szlovákiából több milliárd forint értékű cukrot és étolajat hozott be az országba. A szomszédos országból érkező információk, és a NAV saját informatikai rendszerének adatai azt mutatták, hogy a cég a közösségen belüli termékbeszerzését nem vallotta be.

A NAV országos akció keretében ellenőrizte a Szlovákia felől érkező kamionokat, célzottan figyelve a társaság közúti áruforgalmát. Egy közbeiktatott raktárban előkerültek a társaság működésére és kapcsolataira vonatkozó dokumentumok, amelyekből egy mesterségesen létrehozott céghálózat képe rajzolódott ki a revizorok számára.

Kiderült, hogy az elsőként vizsgált társaság egy szlovákiai cégtől összesen 12 milliárd forint értékben vásárolt kristálycukrot és étolajat, amelyet két adóminimalizáló magyar vállalkozás közbeiktatásával négy kiskereskedelmi áruházláncnak értékesített.

A kimenő számlákat tételesen követve az adóellenőrök az érintett kiskereskedelmi áruházláncoknál is folytatták a vizsgálódást és ellenőrizték a számlákon rögzített gazdasági események valóságtartalmát. Felfigyeltek arra, hogy a cukorkereskedelmi cégcsoportnak még vannak fennálló követelései az áruházakkal szemben, mivel azok általában 60-90 napos fizetési határidővel egyenlítik ki beszállítóik számláit. A NAV ezen követeléseket haladéktalanul ideiglenes biztosítási intézkedés alá vonta, a leszállított áruk ellenértékét lefoglalta.

Az egyik cég az adóellenőrzés megkezdését követően egy osztrák pénzintézetnél nyitott bankszámlát, amelynek zárolása érdekében a NAV soron kívül megkereste az osztrák adóhatóságot. A céghálózat egy másik tagja pedig úgy akarta elkerülni követeléseinek lefoglalását, hogy a már leszállított cukor ellenértékét felszólításra sem volt hajlandó leszámlázni a kiskereskedelmi áruháznak. Az áruház végül önszámlát állított ki és annak teljes összegét átutalta a NAV végrehajtói letéti számlájára.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?