Fazekas kipécézte az ananászt

agrarszektor.hu
Miniszteri utasításra déligyümölcsöket, elsősorban citrusféléket (mandarin, narancs, grépfrút), az avokádót és a kereskedők polcain egyre nagyobb mennyiségben megjelenő egzotikus gyümölcsöket (mangó, ananász) ellenőriz a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Magyarországon szeptember végétől március közepéig tart a déligyümölcsök szezonja. Figyelembe véve, hogy a déligyümölcsök minősége a szezon kezdeti szakaszában nem mindig kielégítő, Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elrendelte, hogy a hatóság kiemelten vizsgálja e termékek minőségét. Az intézkedés fontosságát jelzi, hogy hazánkban az egy főre eső évi déligyümölcs-fogyasztás közel 12 kilogramm - derül ki a Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának közleményéből.

A miniszteri utasítás értelmében a szabvány szerinti valamennyi minőségi paramétert vizsgálni kell, tehát az ellenőrzés célja:
- a citrusféléknél: penészes, romlóhibás, esetleg fagyott gyümölcsök, nem megfelelő létartalom, az érlelés során bekövetkező etilén perzseltség,
- az avokádónál: éretlen vagy túlérett, romlóhibás gyümölcsök,
- a banánnál: túlérett vagy az érlelés során elkövetett hibák miatt ízetlen, zöld gyümölcsök kiszűrése.

A nem megfelelő minőségű termékek árupiacról történő kivonásával és a helyes forgalmazói magatartás (folyamatos áruleválogatás, megfelelő tárolási körülmények és a nyomonkövethetőség biztosítása) kialakításával érhető csak el, hogy a vásárlók jó minőségű és élelmiszer-biztonsági szempontból kifogástalan termékekkel találkozzanak a boltok polcain. Az ellenőrzések eredményeiről és tapasztalatairól a NÉBIH a későbbiekben folyamatosan tájékoztatja a nyilvánosságot.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?