Ma lejár a határidő - Mostantól büntetik a horgászokat

agrarszektor.hu
Február 28-ig kell leadniuk tavalyi fogási naplóikat a horgászoknak, ha nem akarnak büntetést fizetni az idei állami horgászjegyek kiváltásakor. Aki a tavaly hivatalos állami okmánnyá vált dokumentumot határidőre nem adja le, illetve nem megfelelően összesíti az abban rögzített fogási adatokat, az idei állami horgászjegyet dupla áron veheti csak meg. Ez azt jelenti, hogy a felnőtt horgászoknak 2 ezer forint helyett 4 ezret kell fizetniük. Ha valaki az ez évi állami horgászjegyet még nem akarja kiváltani, nem árt, ha a fogási napló leadásáról igazolást kér a dokumentum átvételére jogosult szervezetektől.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Február 28-án, vagyis ma jár le az a határidő, ameddig a horgászok szankció nélkül leadhatják tavalyi fogási naplóikat. A dokumentumok "intézésére" nem árt odafigyelni, mivel tavaly hivatalos állami okmánnyá váltak. Ezért a korábbiaknál elvileg szigorúbb elbírálás alá esik, ha valaki a naplót határidőre nem adja le, vagy az abban szereplő fogási adatokat - a horgásznapok számát és a bejegyzett fogásokat - nem összesíti.

A jogszabályok kimondják, hogy a kiadásra jogosult szervezeteknek az állami horgászjegyhez járó fogási naplók gyűjtéséről és adatfeldolgozásáról is gondoskodniuk kell. A fogási naplót alapértelmezés szerint az állami horgászjegy kiváltásának helyén kell leadni, ha azonban a horgász új állami horgászjegyét, illetve a horgászjegy meghosszabbítását igazoló bélyeget más szervezetnél akarja kiváltani, fogási naplóját ott is leadhatja.

Általános szabály, hogy az átvevő szervezeteknek a határidőben és megfelelően összesített formában leadott fogási naplókról igazolást kell adniuk és nyilvántartást kell vezetniük. Az igazolást akkor nem kell kiadni, ha a horgász nyilatkozik arról, hogy az átvevő szervezetnél kívánja állami horgászjegyének érvényességét meghosszabbítani vagy új állami horgászjegyét kiváltani.

Semmi esetre sem elfogadható viszont az a gyakorlat, amikor a horgászegyesületek saját kihelyezett postaládájukba dobatják be a fogási naplókat, ha a dokumentumokat - nyitva tartási időn túl - személyesen nem lehet leadni. "Postaládába dobással" azért nem ajánlott a naplók leadását-átvételét intézni, mert a horgászok így utólag nem igazolhatják, hogy fogási naplójukat időben és megfelelően kitöltve adták le, ha ennek bizonyítása később bármilyen okból szükségessé válna.

Aki a fogási naplót határidőben nem adja le, illetve az abban szereplő adatokat nem összesíti, szankcióra számíthat. Idei új állami horgászjegyét kiválthatja, de felnőtt horgászként a 2 ezer forintos normál éves díj kétszeresét, vagyis 4 ezer forintot kell fizetnie. Ugyanez a büntetés akkor is, ha valaki a fogási naplót egyáltalán nem adja le.

A horgászok a legjobban akkor biztosíthatják be magukat, ha idei állami horgászjegyüket, illetve területi engedélyeiket a fogási naplók személyes leadásakor, vagyis február 28-ig kiváltják. Ha azonban valaki az állami és területi engedélyeket még nem akarja megvenni, saját érdekében akkor jár el legkörültekintőbben, ha fogási naplója leadásáról igazolást kér az átvételre jogosult szervezetektől.

A Földművelésügyi Minisztérium fogási naplókról szóló állásfoglalását itt tekintheti meg.

Címlapkép forrása: Facebook / Sportex Italia

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03