Az eperben volt legtöbbször vegyszer - Nyugtatják a fogyasztókat

agrarszektor.hu
A földieprekben találtak leggyakrabban növényvédőszer-maradványokat - derül ki az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal(EFSA) vizsgálataiból. Összesen 81 ezer mintát ellenőriztek, amelynek 45 százalékában találtak vegyszereket, de határértéket meghaladó szintet csak a minták 1,5 százalékában mértek. A hivatal szerint a fogyasztók nincsenek veszélyben, míg egyes szakértők máris újabb vizsgálatokat sürgetnek.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Csoportos kedvezmények már 2 főtől: 2 fő jelnetkezése esetén, 10%, 3 fő estén 15%, 4 vagy több fő jelentkezése esetén 20% kedvezmény! A kistermelők és fiatal gazdák pedig most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

A legnagyobb arányban, mintegy 2,5 százalékban a különféle eprekben mutatott ki szermaradványokat az EFSA - idézte a hivatal közleményét a Reuters. Mivel  az eper érzékeny a megbetegedésekre, termesztésekor gyakran használnak különféle növényvédő szereket. A vegyszerek alkalmazását ellenző nemzetközi Növényvédőszer Akcióhálózat (PAN) szerint minden nyolc doboz eper közül egy tartalmaz növényvédőszereket, és a kiszerelésekben esetenként akár hat különböző maradvány is kimutatható. 

Az EFSA összesen 685 vegyszerszármazékot vizsgált meg a 27 uniós tagországban, illetve Norvégiában és Izlandon 2013-ban. A 81 ezer ellenőrzött minta mintegy 55 százalékában nem mutattak ki növényvédő szereket, míg 45 százalékukban találtak maradványokat. A vegyszerek mennyisége ugyanakkor az utóbbiak csupán 1,5 százalékában haladta meg az előírt határértéket.

A kimutatott származékok többsége gombaölő szer volt, amelyek köztudottan rákkeltő hatásúak, ezért a PAN újabb vizsgálatokat kér. Martin Dermine, a szervezet európai képviselője szerint az európai élelmiszerek növényvédőszer szennyezettsége egészségtelenül magas, és az elmúlt években nem történtek meg a szükséges változtatások. Az EFSA viszont úgy véli, hogy az európai állampolgárok nincsenek veszélyben, mivel nagyon alacsony annak a kockázata, hogy a táplálékon keresztül a szervezetbe jutó növényvédőszerek mértéke elérje az egészségre káros szintet. Ezért valószínűtlen, hogy a fogyasztók egészségére hosszú távú hatással lennének ezek az élelmiszerek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?