Több mint 450 millió forint támogatást kap a Szent István Egyetem: erre költik

agrarszektor.hu
A szőlő- és borágazat változó környezethez való alkalmazkodását, a mikroszennyezők környezeti körforgásának pontosabb feltárását, valamint az agráriumban és a kapcsolódó ágazatokban megjelenő veszélyforrások azonosítását és kezelését előmozdító kutatás-fejlesztésekre összpontosít a Szent István Egyetem (SZIE) három projektje, amely a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által hirdetett Tématerületi Kiválósági Program támogatásával valósul meg. Az Egyetem által elnyert támogatás összege 452 875 000 forint, a projektek futamideje 14 hónap.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az agrárium a magyar gazdaság stratégiai fontosságú ágazata, az agrárinformatikai fejlesztésekben pedig különösen nagy potenciál rejtőzik - írja közleményében a Szent István Egyetem. A 2019-es Tématerületi Kiválósági Program keretében 26 egyetem és állami kutatóintézet mintegy 14,6 milliárd forint értékben kap támogatást. A támogatott projektek egyik legfőbb célja, hogy az egyetem még erőteljesebben keresse a megoldásokat korunk társadalmi-környezeti kihívásaira, a hatékony és eredményes szakmai munka révén születő tudományos eredményeket és tapasztalatokat pedig megfelelő célra fordítsa. 

A SZIE Kertészettudományi Kar négy tanszékének közreműködésével zajló kutatási program a klímaváltozás hatására egyre kockázatosabbá váló szőlőtermesztés fenntarthatóságára fókuszál. A megszokott termesztéstechnológia ugyanis nincs felkészülve a szélsőségessé váló időjárásra, az alkalmazott fajták pedig sokszor rosszul tolerálják az aszályos időszakokat, az extrém csapadékmennyiséget és az évről évre megjelenő új kórokozókat és kártevőket. A biztonságos társadalom és környezet számára a környezetterhelés csökkentése, az élelmiszerbiztonság kérdése, a peszticidek visszavonása és a fogyasztói igények változása új irányvonalak kialakítását sürgeti, melyhez a legkorszerűbb technológiákra, kiemelkedő szaktudásra és innovatív fajtaválasztásra van szükség.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A SZIE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet és Környezetipari Regionális Egyetemi Tudásközpont Kutatócsoport legfőbb célja, hogy multidiszciplináris vizsgálati módszertant alkalmazva képes legyen a természetes vizekbe kerülő mikroműanyagok és az ökológiai rendszerekben megjelenő toxikus anyagok komplex környezeti kockázatainak értékelésére, továbbá olyan nemzetközi szinten is új eljárások kidolgozására, amelyek ipari léptékben is alkalmazható problémakezelési technológiák alapjául szolgálhatnak. A Tématerületi Kiválósági Program által támogatott balatoni vizsgálatok a tervek szerint a szennyezőforrások azonosítása mellett a mikroműanyagok potenciálisan kórokozó mikrobákat megkötő és szállító szerepére, valamint a különböző mikroszennyezők táplálékhálózatban megtett útjára is kiterjednek.

A Szent István Biztonságkutató Központ támogatott projektjének célja olyan interdiszciplináris kutatások indítása, amelyek az agráriumban és a kapcsolódó ágazatokban megjelenő veszélyforrásokat feltárják, továbbá kialakítják a megelőzés és védekezés eljárásait, illetve műszaki fejlesztéseket, új műszaki eszközök gyártását és tesztüzemelését végzik. A támogatott projekt keretében új szenzortechnológiákat megvalósító dróntechnikai fejlesztések, valamint vízbiztonsági és hidrotoxikológiai kutatások valósulhatnak meg.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?