Brutális szárazság tombol Délnyugat-Európában: azonnal lépni kell, mert baj lesz

Brutális szárazság tombol Délnyugat-Európában: azonnal lépni kell, mert baj lesz

agrarszektor.hu
2005 óta nem látott csapadékhiány sújtja az Ibériai-félszigetet, ezért a spanyol és a portugál kormány a Bizottsághoz fordult segítségért az aszálykárok mérséklése érdekében. Janus Wojciechowski mezőgazdasági biztos jelezte, hogy keresik az aszálykárosult gazdaságok támogatásának lehetőségeit.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Január és február során a legnagyobb spanyol napilapok, az El Pais, az El Mundo és a La Vanguardia is több cikkben számolt be arról, hogy 2005 óta nem látott csapadékhiány sújtja az Ibériai-félszigetet - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A spanyol meteorológiai szolgálat (Aemet) adatai szerint már ősszel komoly szárazság jelentkezett, ami januárban tovább súlyosbodott. Rubén del Campo, az Aemet szóvivője szerint az október elsejével kezdődő spanyol hidrológiai évben eddig 36%-kal kevesebb csapadék esett az átlagosnál. Az igazi problémát az jelenti, hogy az Ibériai-félszigeten október és április között szokott leesni az éves csapadékmennyiség 75%-a. Ha ebben a hét hónapos időszakban nem esik elég eső, állandósulni fog a vízhiány, mivel a spanyol nyarak forrók és szárazak. Sajnos az előrejelzések is további száraz időszakot jeleznek, pedig az aszályhelyzet Spanyolország túlnyomó részén már így is az "extrém" kategóriába esik.

Segíthet az Európai Bizottság

A spanyol és a portugál kormány ezért az Európai Bizottsághoz fordult segítségért. Janus Wojciechowski mezőgazdasági biztos a héten jelezte, hogy keresik az aszálykárosult gazdaságok támogatásának lehetőségeit. A támogatás a Közös Agrárpolitika (KAP) keretében vagy az EU Szolidaritási Alapján keresztül is érkezhet. A Bizottság számos olyan eszközzel is rendelkezik, ami nem igényel plusz forrást: ilyenek például a mezőgazdasági támogatások korábbi folyósítása, a diverzifikáció alóli átmeneti felmentés, vagy a vidékfejlesztési alap pénzeszközeinek átcsoportosítása. Maria do Céu Antunes portugál mezőgazdasági miniszter asszony hamarosan személyesen találkozik az Európai Bizottság képviselőivel, hogy áttekintsék a 2021. december 30-án benyújtott portugál KAP stratégiai tervezetet, mely konkrét kockázatkezelési intézkedéseket tartalmaz például a klímaváltozással kapcsolatos kockázatok csökkentésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31