2023. június 1. csütörtök Tünde

Brutális szárazság tombol Délnyugat-Európában: azonnal lépni kell, mert baj lesz

agrarszektor.hu
2005 óta nem látott csapadékhiány sújtja az Ibériai-félszigetet, ezért a spanyol és a portugál kormány a Bizottsághoz fordult segítségért az aszálykárok mérséklése érdekében. Janus Wojciechowski mezőgazdasági biztos jelezte, hogy keresik az aszálykárosult gazdaságok támogatásának lehetőségeit.

Január és február során a legnagyobb spanyol napilapok, az El Pais, az El Mundo és a La Vanguardia is több cikkben számolt be arról, hogy 2005 óta nem látott csapadékhiány sújtja az Ibériai-félszigetet - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A spanyol meteorológiai szolgálat (Aemet) adatai szerint már ősszel komoly szárazság jelentkezett, ami januárban tovább súlyosbodott. Rubén del Campo, az Aemet szóvivője szerint az október elsejével kezdődő spanyol hidrológiai évben eddig 36%-kal kevesebb csapadék esett az átlagosnál. Az igazi problémát az jelenti, hogy az Ibériai-félszigeten október és április között szokott leesni az éves csapadékmennyiség 75%-a. Ha ebben a hét hónapos időszakban nem esik elég eső, állandósulni fog a vízhiány, mivel a spanyol nyarak forrók és szárazak. Sajnos az előrejelzések is további száraz időszakot jeleznek, pedig az aszályhelyzet Spanyolország túlnyomó részén már így is az "extrém" kategóriába esik.

Segíthet az Európai Bizottság

A spanyol és a portugál kormány ezért az Európai Bizottsághoz fordult segítségért. Janus Wojciechowski mezőgazdasági biztos a héten jelezte, hogy keresik az aszálykárosult gazdaságok támogatásának lehetőségeit. A támogatás a Közös Agrárpolitika (KAP) keretében vagy az EU Szolidaritási Alapján keresztül is érkezhet. A Bizottság számos olyan eszközzel is rendelkezik, ami nem igényel plusz forrást: ilyenek például a mezőgazdasági támogatások korábbi folyósítása, a diverzifikáció alóli átmeneti felmentés, vagy a vidékfejlesztési alap pénzeszközeinek átcsoportosítása. Maria do Céu Antunes portugál mezőgazdasági miniszter asszony hamarosan személyesen találkozik az Európai Bizottság képviselőivel, hogy áttekintsék a 2021. december 30-án benyújtott portugál KAP stratégiai tervezetet, mely konkrét kockázatkezelési intézkedéseket tartalmaz például a klímaváltozással kapcsolatos kockázatok csökkentésére.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?