Döbbenetes dolog derült ki a magyar szőlőről: ezt sokan nem gondolták volna

Döbbenetes dolog derült ki a magyar szőlőről: ezt sokan nem gondolták volna

Határozottan érdekes évet zárt 2021-ben a magyar borágazat. A hideg és csapadékos tavasz meglassította a szőlő fejlődését, a meleg és száraz nyár viszont lehetőséget adott az érésre, noha az aszályos időszak miatt végül a megszokottnál kevesebb szőlőtermésből voltak kénytelenek dolgozni a borászatok. Az Agrárszektor által megkérdezett szakemberek mind úgy látják, hogy mennyiségileg ugyan kevesebb bort tudtak készíteni a 2021-es évben, a minőséggel kapcsolatban viszont jobbára mindenki elégedett volt. A jövőt illetően már óvatosabbak voltak a becslések, de azzal általában mindenki egyetértett, hogy az egyre szárazabb és melegebb időjárás komoly problémát jelenthet, nemcsak a hazai gazdáknak, de az egész szőlőtermesztési ágazatnak is.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A 2021-es év nem volt volt kegyes a szőlősgazdákhoz. A hideg és csapadékos tavasz meglassította a szőlő fejlődését, a meleg és száraz nyár viszont lehetőséget adott az érésre, noha az aszályos időszak miatt végül a megszokottnál és a vártnál kevesebb lett szőlőtermés. Ez azonban határozottan jót tett a bortermés minőségének, minden esély megvan rá, hogy a tavalyi borok felülmúlják a korábbi évjáratokat, amint arról az Agrárszektor által megkérdezett borászatok szakemberei beszámoltak. A hozzáértők ugyanakkor azt is jelezték, hogy az elmúlt években tapasztalható időjárási trendek, az egyre kevesebb csapadék és a napsütéses órák számának emelkedése mind komolyabb és komolyabb kihívást jelenthet az őshonos szőlőfajtáknak. Mint mondták, eljöhet az az idő, amikor az ágazatban mindenkinek el kell majd gondolkodnia azon, hogy a korábban termesztett szőlőket más, a szárazságot jobban tűrő fajtákra cserélje le.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A 2021-es termést illetően Varga Máté, a Varga Pincészet Kft. szőlészeti ágazatvezetője elmondta, hogy a tavalyi év során 15,9 ezer tonna szőlőt dolgoztak fel két pincéjükben összesen. Ez kevesebb, mint a 2020-as évi mennyiség, ami 17,8 ezer tonna volt. A szakember beszélt arról is, hogy némi visszaesést tapasztaltak a szőlő szüreti mennyiségében, ami elsősorban az aszálynak tudható be. Ugyanakkor ez a mennyiségi visszaesés egyértelműen a minőség javára szolgált, a pincészet szőlésze szerint a tavalyi borok minősége felülmúlta a korábbi évjáratokat. Ahogy Varga Máté fogalmazott, 2021-ben az nyár nem volt túl meleg, ezért a savak nem égtek ki és a hűvös augusztusban könnyen el lehetett találni az optimális szüreti időpontot, valamint a szőlő minőségét a beszállítás közben megőrizni, így a friss fehér és rozé borok üdék, gyümölcsösek lettek. Szeptember közepétől egyre inkább mediterrán jellegű volt az ősz, és nagy volt a szárazság, töppedtek a bogyók, mégis sokáig kint lehetett hagyni a szőlőt a tőkén, mert nyáron nem volt erős az UV-sugárzás, ami roncsolta volna a bogyók héját, így a vörös és a késői szüretelésű fehérborok is különleges minőségűek lettek. Az idei évvel, az enyhe téllel és a hűvös, aszályos tavasszal kapcsolatban Varga Máté óvatosan fogalmazott. Amikor beszéltünk vele, még a hét második felének esőzései előtt, akkor azt mondta, hogy nagyon jelentős, esetenként 50-70 mm csapadék hiányzik a talaj felső rétegeiből és ha nem jön meg a várva várt esőzés, akkor az akár negatívan befolyásolhatja az évjáratot.

Prisztavok Zoltán, a Kreinbacher Birtok kereskedelmi és marketing vezetője az Agrárszektor kérdésére elmondta, hogy a 2021-es szüretből mintegy 100 ezer palack csendesborral készülnek, amelyet mind saját szüretelésű szőlőből készítettek, és háromszor ennyi úgynevezett alapbort készítenek, amit később pezsgősítenek. A tavalyi évre a borzasztóan magas savak voltak jellemzőek, aminek nagyban kedvezett az aszályos időszak is. Ez a pezsgő alapborok készítése során segítséget jelent, ám a csendes boroknál komoly fejfájást is okoz a borászoknak. Prisztavok Zoltán beszélt arról is, hogy a 2021-es boraik még nem kerültek kereskedelmi forgalomba, ezért még nem tudják, milyen minőségűek lesznek. Ahogy a szakember fogalmazott, a savak kérdése mindent sok mindent meghatároz, az azonban biztos, hogy a 2021-es bortermés nem lesz kiemelkedő minőségű, nem ezek lesznek az évszázad borai. Az időjárással kapcsolatban a birtok kereskedelmi és marketing vezetője elmondta, hogy tudomása szerint a hajnali fagyok még nem okoztak problémát, az viszont igen, hogy mostanáig nagyon kevés volt a csapadék, ennél jóval többnek kellene lennie. Ez azonban egy trend, már évek óta egyre kevesebb csapadék esik az országban, ezzel párhuzamosan viszont nő a napsütötte órák száma. A szakember szerint a szőlősgazdáknak hamarosan nem egy borvidéken el kell majd gondolkodniuk azon, hogy az őshonos szőlőfajtákat szárazságtűrőbbekre cseréljék. Ahogy Prisztavok Zoltán fogalmazott, lassan olyan időjárás lesz Magyarországon, mint a Mediterráneumban.

Hasonlóan látják a helyzetet az Ostoros Családi Pincészetnél is. Radácsi András, a pincészet borászati üzemvezetője elárulta, hogy 2021-ben összességében 9,7 ezer tonna tonna szőlőt dolgoztak fel, és átlagosan 7 tonna/hektáros volt a termés. Ez körülbelül 500 tonnával volt kevesebb annál, mint amire számítottak. A tavalyi bortermést értékelve a szakember elmondta, hogy a fehér és a rozé borokat illetően határozottan pozitív a kép, nagyon jó minőségű bort adtak ezek a szőlők, a vörösboroknál azonban még várni kell, mivel ezek fahordós érlelése még zajlik. Ám Radácsi András szerint valószínűleg ezek is jó minőségűek lesznek. A szakember az őszi, téli és tavaszi időjárással kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy jelen pillanatban még nem kell aggódni a csapadékhiány miatt. A régebbi telepítésű szőlőknek kellően mélyre nyúlnak le a gyökerei, azok el tudják látni magukat vízzel. Azoknak a gazdáknak viszont, akik idén tavasszal telepítenek szőlőt, igen nagy szükségük lenne a több csapadékra, tette hozzá Radácsi András.

A tállyai Európa Centruma Pinceborozó és Vendégházat üzemeltető T-PALOTA Bt. kültagja, Tóth Pálné az Agrárszektor kérdésére elmondta, hogy 2021-ben mintegy 80 tonna szőlőt dolgoztak fel. Ennél volt már több is, volt már kevesebb is az évek során. Tóth Pálné hozzátette, hogy a piac beszűkülése miatt 30 tonnát kénytelenek voltak szőlőként eladni, ám a fennmaradó mintegy 50 tonnából végül 350 hektoliter, nagyon jó minőségű bort tudtak készíteni. Tóth Pálné beszélt arról is, hogy a mostani hideg és aszályos időjárás a szőlőt egyelőre még nem érinti, ám félő, hogy a kajszit idén is meg fogják viselni az áprilisi fagyok.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?