Vallottak a borászok: lerántották a leplet a magyar borokról

Vallottak a borászok: lerántották a leplet a magyar borokról

agrarszektor.hu
Nincsenek könnyű helyzetben a hazai szőlőtermelők és borászatok, a változékony, gyakran szélsőségessé váló időjárás mellett évek óta számos nehézség sújtja az ágazatot, mint például az alacsony átvételi árak, az előállítási költségek növekedése és a csökkenő fogyasztás. 2023-ban mindezen problémák ellenére is optimisták maradtak a termelők, és - ha nem is a mennyiségeket illetően, de legalább a minőség kapcsán - elégedettségüket fejezték ki az évjárat boraival kapcsolatban. A költségeket illetően azonban inkább óvatosan fogalmaztak a borászok, hiszen az EPR és a DRS rendszer is komoly terheket ró a hazai borászatokra.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Évek óta számos nehézség sújtja a hazai szőlő- és borágazatot, kezdve a szélsőséges és megjósolhatatlan időjárással és a növényvédelmi kihívásokkal, de ide tartoznak az alacsony átvételi árak, az előállítási költségek növekedése és a csökkenő fogyasztás is. És bár a 2022-es nagy, európai és hazai szinten is történelmi aszály után 2023-ban jobb időjárásban reménykedtek a magyar borászok, csak félig jöttek be a számításaik. Tavaly volt elegendő csapadék, sőt, a nyár során annyi eső esett, hogy utána már a kórokozókkal és a terméskiesésekkel gyűlt meg a szőlősgazdák baja. Ennek ellenére a borászok az ősz elején még úgy látták, hogy kiváló minőségű borok születhetnek 2023-ban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Bejöttek a számítások

A borászoknak végül nem kellett csalódniuk a várakozásaikban. Radácsi András, az Ostoros Családi Pincészet borászati üzemvezetője az Agrárszektor kérdésére elmondta, hogy a 2023-as bortermés a minőség szempontjából teljesen rendben van, bár a termésmennyiség terén voltak elmaradások a tervektől. Az időjárás és a növényvédelmi problémák miatt kevesebb szőlőt tudtak felvásárolni, mint amivel előzetesen számoltak. Radácsi András elmondta, hogy a pincészetnél 80 ezer mázsa szőlő felvásárlására készültek, de ebből csak 66 ezer mázsát tudtak beszerezni, amiből végül 45 ezer hektoliternyi bort készítettek. A szakember beszélt arról is, hogy a költségeik nem csökkentek, és a július 1-jével életbe lépett kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) is megbonyolította a dolgokat, ám ennek mértékéről Radácsi András még nem tudott nyilatkozni. A borászati üzemvezető a tavalyi évet értékelve megismételte, hogy a minőség szempontjából nem lehet okuk a panaszra, az előállított mennyiségek tekintetében azonban lehetne jobb is az összkép.

Frittman Péter, a Frittmann Borászat projekt menedzsere és borásza szintén úgy nyilatkozott, hogy jó évet tudhatnak maguk mögött. A szakember elmondta, hogy a Kunsági borvidéken a 2022-es évjárathoz képest jobb termés volt, és idén nem az aszály, inkább a betegségek okoztak némi problémát. A 2023-as szőlőtermés azonban mintegy 10-13%-kal lett több az egy évvel korábbihoz képest, és a minőségre sem lehetett panaszt. Frittmann Péter szerint nemcsak ők, de a felvásárlóik is meg tudták óvni az alapanyagokat, és mivel a térségben korai fajtákkal dolgoznak, így az országos szinten jelentkező problémák őket kevésbé érintették. A szakember beszélt arról is, hogy összesen 20 ezer mázsa szőlőt tudtak feldolgozni tavaly, amiből körülbelül 15 ezer hektoliter bor (~1,5 millió palack) készült. Ez nem fedi teljesen a kapacitásukat, de vannak évjáraton átívelő termések is. A borász és projekt menedzser azt is elárulta, hogy elégedettek a 2023-as évjárat boraival, minőség szempontjából, illatok, íz és savszerkezet szempontjából kifejezette jók lettek. Frittman Péter szerint a tavalyi év nagyobb kérdései inkább a költség oldalon húzódnak: az infláció miatt nagy változások voltak az árakban, a bekerülési árak magasabbak lettek. Az is gondot jelentett, hogy nem nagyon lehet árat emelni az ágazatban. A szakember az EPR kapcsán elmondta, hogy a szabályozás már él, negyedéves intervallumokban kell bevallást készíteni és fizetni, ami nekik - és mindenki másnak - ugyancsak extra teher volt, ami szintén megdrágította az előállítást. Ezt váltja majd fel az idén elindult kötelező visszaváltási rendszer (DRS), amely végső soron ugyanannyiba fog kerülni, mint korábban az EPR - mondta Frittmann Péter.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Kreinbacher Birtok főborásza, Várszegi György a 2023-as termést érintő kérdésünkre elmondta, hogy a vásárlásokat mindig úgy intézik, hogy a mennyiség minden évben azonos legyen. Voltak olyan saját területek, ahol kevesebb szőlő termett tavaly, de olyanok is, ahol jobb eredmények születtek, de összességében elégedettek voltak a terméssel és meglesz az éves szint - mondta a szakember. A mennyiségeket úgy alakítják, ahogy szeretnék, de szükség esetén van elég partner, akitől tudnak vásárolni. Várszegi György kiemelte, hogy a minőség tekintetében is elégedettek, mivel a saját területeiket organikusan művelik, és jó minőségű szőlőt tudtak szüretelni. Ez a fő szempont, ha vásárolnak szőlőt, akkor is mindig azt nézik, hogy megfelelő minőségű legyen. A szakember beszélt arról is, hogy a pezsgőnél nem szoktak mennyiségről beszélni, de azt elárulta, hogy a 2022-es szint felett lesznek. A főborász rámutatott, hogy náluk a tárolókapacitás határozza meg, hogy mennyi pezsgőt készítenek, de ezen a téren optimisták. A Kreinbacher Birtokon folynak a bővítések, és növekedéssel számolnak a következő időszakot illetően. Várszegi György úgy fogalmazott, hogy a 2023-as nagyon nem volt egyszerű év, de a borokat kóstolgatva azt mondhatják, hogy nem is volt rossz év. Kereskedelmi szempontból pedig az utolsó hetek, hónapok kiegyenesítették a számokat, így tényleg elégedettek lehetnek 2023-mal.

Visszaesés tapasztalható a forgalomban és a fogyasztásban

Bár az utóbbi 3-5 évben egyre inkább fellendülőben a magyar borok exportja, a hazai fogyasztásban jelentős visszaesés volt megfigyelhető ugyanezen időszakban. Mind a teljes hazai, mind az egy főre eső borfogyasztás mértékében csökkenés tapasztalható: míg 2010-ben országos szinten 234,5 millió liter bort fogyasztottak el a magyarok, ez az érték 2021-re 170,5 millió literre esett vissza. Az egy főre eső értékeknél hasonló a trend. Az elmúlt időszakban sokkal hangsúlyosabb szerepet kapott az egészségtudatos táplálkozás és életmód, a mérsékelt alkoholfogyasztás, valamint az olyan italok, amelyek kevesebb alkoholt tartalmaznak, vagy teljesen alkoholmentesek. Mindezek együttesen is hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar bor fogyasztási szokásaiban ilyen jellegű csökkenés következzen be.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?