Csodás borok lehetnek idén, mégsem őszinte a borászok mosolya

Csodás borok lehetnek idén, mégsem őszinte a borászok mosolya

A növényvédelem sok feladatot adott idén a szőlészetekben, de így is kiváló borok születhetnek a 2023-as évjáratban. A pincészetek fő problémáját ugyanakkor hosszú ideje az áremelésre tett kísérletek sikertelensége jelenti, amely különösen fájdalmassá vált az utóbbi évek megnövekedett költségei miatt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A sok esőből, a párás időjárásból fakadó növényvédelmi problémák ellenére is jó évjáratot zárhatnak idén a hazai borászatok, az összkép ugyanakkor távolról sem ideális az ágazatban. A jó ideje tartó fogyasztáscsökkenés, a növekvő adminisztrációs terhek mellett az áremeléseket sem tudja érvényesíteni az ágazat évek óta, amely különösen fájdalmassá vált az utóbbi években megnövekedett költségek mellett.

Mennyiségi veszteségek vannak

A nyáron több alkalommal kialakuló párás, meleg, „dunsztos” időjárás különösen a mélyebb fekvésű területeken okozott problémát, ahol reggelente a pára megült – mondta el az Agrárszektornak Takler András, az ismert szekszárdi borászcsalád tagja. Hozzátette: ez jelentős problémát okozott több területen is. "Továbbá a gyakori esőzések miatt sokszor meg is csúsztunk a zöldmunkákkal, ami tovább rontotta a védekezés sikerének esélyét. Olyan mértékű peronoszpóra fertőzés ütötte fel a fejét, amelyre a szakemberek sem emlékeznek, az elmúlt húsz évben biztosan nem volt ilyen. Bizonyos területeken ráadásul a lisztharmat erre pluszban rájött, máshol pedig még jégkár is volt.

Összességében nálunk kárt szenvedett a várt termés nagyjából fele, de például a pinot noir esetében 5 hektáron mindössze 80 mázsát tudtunk szüretelni. Máskor ezt a mennyiséget egy hektárról szedjük le. Van olyan tábla, ahova rá se mentünk, mert nem volt értelme.

Eddig jónak ígérkezik a minőség

A borász szerint jó hír ugyanakkor, hogy az eddig szüretelt fehér alapanyagok, így a zöld veltelini, a királyleányka, rajnai rizling nagyon szépek, az olaszrizling koncentrált, jó savakkal.

Ha időben elcsíptük, tehát nem engedtük magasra az alkoholt, akkor 12,5 százalék körüli alkoholtartalommal nagyon szép fehérborok erjedtek már ki. Egy kevés pinot noir rozét és kékfrankos rozét is készítettünk már, ezeknél a minőség kiemelkedő.

A nyár végén és szeptember első felében tapasztalt meleg, napos, száraz időjárás jót tett idén a vörösbor-fajtáknak is. A Takler borászatban az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy jók lesznek a vörösborok is. Fontos viszont, hogy ezek is koncentráltak, márpedig a modern borászatban szempont, hogy ne legyenek „reszelős” tanninok, hanem finom, elegáns tanninszerkezetet sikerüljön elérni. Ennek érdekében nem szabad hosszan héjon tartani a szőlőt, rövidebb héjon áztatással el lehet kerülni, hogy kiemelkedően robusztus borok szülessenek.

Az ugyanakkor rossz hír, hogy a várt jó minőséget az árakban nem lehet érvényesíteni

- hangsúlyozta Takler András.

Az árak nem tükrözik a költségeket

A borász szerint a munkaerő, a műtrágya, a növényvédőszerek, az üzemanyag és a munkagépek fenntartási költsége jelentősen, mintegy duplájára növelte a szőlőtermelés költségeit az utóbbi időben, és több mint 50 százalékos az emelkedés az üveg és a címke vonatkozásában is.

Ehhez képest a borárakon csak nagyjából 5 százalékot tudtunk emelni, ráadásul nem is minden tétel esetében, pedig mi egy közel 30 éve a piacon lévő borászat vagyunk. Ez nem vetít előre fényes jövőképet a hazai borászatban. Olyannyira, hogy az ágazatban lesznek olyan szereplők, ahol elfogynak a tartalékok, erre sajnos már láttunk is példákat.

Sok szempontból szenved a piac

Takler András szerint a háttérben a borfogyasztás régóta tartó mérséklődése és az utóbbi időben tapasztalható vásárlóerő-csökkenés áll, amelyet ráadásul időközben a borászatok számának növekedése kísért.Kiút egyelőre nem nagyon látszik, főleg azok számára, akik mögött nincs befektető, vagy nem rendelkeznek más forrásból érdemi bevétellel.

A borász szerint akár kisebb szabályozói változásokkal is lehetne segíteni az ágazaton. Az infláció következtében kialakult vásárlóerő-csökkenést különösen a felsőkategóriás borok sínylették meg. Ezek piacán sokat segítene az, ha a cégek reprezentációs kiadásait terhelő adó terén könnyítéseket vezetne be a kormány, és újból divatba jönne az, hogy a vállalatok partnereiket minőségi borokkal ajándékozzák meg.

A gyümölcs egyelőre bíztató

Jelenleg kiemelkedő ízek vannak a szőlőben, fontos kérdés, hogy ez megmarad-e a szüretre, és tükröződnek-e a borokban. Egyelőre nagyon bizakodunk, reméljük, hogy ámulatba ejtő borok születhetnek ebből az évjáratból

– mondta el az Agrárszektornak Lőrincz György, a St. Andrea Szőlőbirtok borásza. Hozzátette ugyanakkor, hogy az idei év „kihívásokkal tarkított” volt, amely jelentős küzdelmet jelentett a borászatoknak anyagi, fizikai és időzítési értelemben a növényvédelmi feladatok miatt.

A tavalyi aszály már determinálta az idei mennyiségeket, de mivel ez tervezetten eleve korlátozott volt a pincészetnél, ezért Lőrincz György úgy látja, a korábban számolt mennyiséggel tudnak dolgozni idén. „Ez viszonylag alacsony, átlagosan 50 mázsával számoltunk hektáronként.”

Az árakról szólva a borász elmondta: egyelőre nem emeltek, várakozó állásponton vannak. „Jelen pillanatban türelmesen figyelem a helyzetet. Az év végi őszi és az ünnepi időszakban szeretném megnézni, hogy hogyan alakulnak a fogyások, jövőre pedig meglátjuk, hogy az árakkal kapcsolatosan milyen lépéseket fogunk tenni. Nem akartam az első lépésre árat emelni, mert úgy gondolom, hogy alapvetően helyesen lettek pozícionálva a boraink” – tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?