Újabb élelmiszer-drágulás jön: mától indul az EPR rendszer

Újabb élelmiszer-drágulás jön: mától indul az EPR rendszer

agrarszektor.hu
Mától érvényes az új hulladékgazdálkodási szabályozás, amelynek legfőbb eleme a kiterjesztett gyártói felelősség (EPR). A rendszer jelentős többletterhet ró az élelmiszerfeldolgozókra is, az ágazat becslései szerint évente 120 milliárd forint körüli összeget kell fizetniük majd a Mol hulladékkezelő leányvállalatának, amely elnyerte a koncessziót a feladat megoldására. Mindez a hazai élelmiszeripar eredményének több mint a felét jelenti, az új terhet ezért képtelenek lenyelni a gyártók, így megpróbálják beépíteni az árakba. A változás iparági számítások szerint legalább 3-4 százalékos élelmiszerdrágulást eredményez majd.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár a közlemény szerint kifejtette, hogy Magyarország bevezeti a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert, amelyben a gyártóknak a "szennyező fizet" elve alapján emelt díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére, vagyis a hulladék elszállításáért, kezeléséért, megsemmisítéséért és újrafelhasználásáért.

Az intézkedés arra ösztönzi a gyártókat, hogy kevesebb hulladékot képezzenek, több legyen az újrahasznosított termék és csomagolóanyag, illetve környezetbarát anyagokat használjanak. Ezzel hatékonyabbá válik a hulladékgazdálkodás, és emelkedhetnek a hulladékgyűjtési és hasznosítási arányok, ami segíti a hulladékokból előállított másodnyersanyagok kínálatának növekedését és a hulladéklerakás csökkenését - olvasható a közleményben.

Egyelőre sok a kérdőjel

Az EPR, vagyis az extended producers responsibility (kiterjesztett gyártói felelősség) szerint az egyes termékek életciklusa végén szükséges hulladékkezelési költségeket a gyártóknak, termelőknek kell megfizetni. Ezzel az alapvetéssel a hulladéktermelés visszafogása és a környezetterhelés csökkentése lenne a cél, és bár hazánkban július 1-től, azaz mától vezetik be a rendszert, a legtöbb gyártó és forgalmazó még mindig nincsen tisztában a részletekkel.

Az iparág érvei nem kerültek be a jogszabályba

Érdemben nem kapott visszajelzést az Energiaügyi Minisztériumtól a kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) bevezetésével kapcsolatban felvetett kérdéseire a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSZ) sem, az ügyben illetékes minisztérium ugyanis nem válaszolt a levelükre.

A legújabb értelmező anyag szerint ugyanakkor egy fontos ponton jogalkotó figyelembe vette a FÉSZ javaslatait - mondta el korábban Vörös Attila, a szövetség ügyvezető igazgatója. Az eredeti tervek szerint az étolajok esetében nemcsak a csomagolás kapott volna EPR-díjat, hanem maga a termék is, kilónként 36 forintot, ami literre átszámolva kerekítve 33 forint. A FÉSZ szerint ez azért veszélyes, mert az étolaj nagyon sok élelmiszer alapanyaga, és ha a rá kivetett díj beépül a termékek árába, az további költségnövekedést jelent a gyártóknál, és a logika szerint a fogyasztói árakban is megjelenik. A hétfőn megjelent tervezet szerint a jogalkotó ugyanakkor ezt megpróbálja kezelni, így amennyiben az étolajat alapanyagként használják, akkor nem kell utána díjat fizetni.

Borítékolható az élelmiszer-drágulás

A magyar élelmiszerágazat számára így is kellemetlen meglepetésként érkező szabályozás jelentősen megnehezíti a feldolgozók helyzetét.

A költségnövekedést ezért minden szereplő megpróbálja majd áthárítani, amely érezhető drágulást jelent majd a fogyasztói árakban is. Amennyiben a megnövekedett költségeket nem tudja áthárítani egy-egy szereplő, félő, hogy a nyereségessége csökken majd, illetve tovább nő a veszteség az egyébként is számos problémától szenvedő ágazatban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?