NETA-vita: határozott nemet mondanak a Surján-javaslatra

agrarszektor.hu
Nem támogatja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azt a javaslatot, amely a népegészségügyi termékadó (NETA) növelését célozza. Az adóemelés lehetőségét nemrég Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke vetette fel. A kamara szerint viszont a NETA-t nem növelni, hanem csökkenteni kellene, mert a magyar élelmiszeripar adó- és járulékterhei messze meghaladják az európai versenytársakét.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nemzetközi szinten is kiemelkedő mértékű az élelmiszerekre kivetett 27 százalékos hazai ÁFA, csakúgy, mint az élelmiszer termékpálya szereplőire kirótt élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a NETA - közölte a NAK. A csökkenő fogyasztás és a növekvő állami elvonások a szükséges beruházások elmaradását, vállalkozások csődjét és több ezer munkahely megszűnését eredményezték. Az ágazatot az elmúlt három évben egyre nagyobb mértékben terhelték a különféle extraadók, összesen ötvenmilliárdos többletköltséget okozva a szektornak. 

Az ÉFOSZ is ellenzi a Surján-javaslatot
A közelmúltban Surján László a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke beszélt arról, hogy pártja a népegészségügyi termékadó kiszélesítését javasolja. Ezt követően az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) is úgy foglalt állást, hogy nem ért egyet az elképzeléssel. Az ÉFOSZ szerint a leépülő kapacitások, a romló versenyképesség miatt a boltok polcain 90 százalékról 65 százalékra esett vissza a magyarországi termékek aránya az uniós csatlakozás óta. Ebben érdemi szerepe volt a népegészségügyi termékadó bevezetésének is, mivel aránytalanul sújtotta a kis- és középvállalkozásokat, jelentős gazdasági károkat okozva a számukra.

A NAK szerint a népegészségügyi mutatók javítása fontos társadalmi feladat, de ezt nem az egyes termékcsoportok megadóztatásával, hanem a valamennyi érintett közreműködésével létrehozott társadalmi összefogással kell megoldani. A kamara támogatja az "Együtt a fogyasztókért" elnevezésű kezdeményezést, amely a magyar élelmiszeripari cégeket ösztönzi arra, hogy kiemelt figyelmet fordítsanak a népegészségügyi szempontokra.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?