Horgászok figyelem! - Még nem kell "halálpontosan" könyvelni

agrarszektor.hu
Egyelőre nem kell kötelezően kitölteniük a horgászoknak a fogási naplókban azokat az új rovatokat, amelyek az óra és a perc feltüntetésére szolgálnak a darabszám-korlátozással védett halfajok bejegyzésekor. Eddig a vízterületek többségén csak a hónapot és a napot kellett beírni, így e kötelezettség egészül majd ki az óra és a perc rögzítésével. Ez azonban általánosan csak akkor válik kötelezővé, ha módosul a halgazdálkodási törvényhez korábban kiadott végrehajtási rendelet (vhr). Bár ennek normaszövege már elkészült, a hatályba lépéssel meg kell várni, hogy a szintén változtatás előtt álló halgazdálkodási törvényt módosítása a parlament.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nem követelhető meg jelenleg általános szabályként, hogy a fogási naplókban a horgászok az óra és a perc feltüntetésére szolgáló rubrikákat is kitöltsék - szögezte le az agrárszektor.hu-nak a Földművelésügyi Minisztérium (FM). Az új oszlopok szerepeltetésével a tárca tulajdonképpen megelőzte a halgazdálkodási törvényhez korábban kiadott vhr módosítását, amely viszont máig nem lépett hatályba. Így az idénre szóló fogási naplók tartalmazzák ugyan az óra és a perc rögzítésére kialakított rubrikákat, de azokat egyelőre "általános értelemben" nem kell kitölteni, ha a horgászok darabszám-korlátozással érintett halfajokat fognak.

Az általános szabályozás ma azt írja elő, hogy a megtartani kívánt, darabszám-korlátozással védett halfajok kifogásakor a fogási naplókban csak a hónapot és a napot kell rögzíteni. Számos vízterület helyi horgászrendje azonban már most is kötelezővé teszi, hogy a horgászok a pontos időpontot - vagyis az órát és a percet is - jelöljék meg. Ezért a horgászat megkezdése előtt célszerű tájékozódni arról, hogy az adott vízterületre érvényes helyi szabályok mit írnak elő - hívja fel a figyelmet a minisztérium.

A vhr-módosítás - több más változtatást is tartalmazó - normaszövege már elkészült, de azt még nem hirdethették ki. A tárca szerint azért, mert a közzététellel meg kell várni, hogy előbb a halgazdálkodási törvényt módosítsa az Országgyűlés. A minisztérium elképzelései szerint a jogszabály több ponton is változna, így például 2016-tól betiltanák a kereskedelmi halászatot. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy a törvénymódosítást a parlament mikor szavazza meg, így egyelőre a vhr-változtatások megjelenésének sincs konkrét időpontja.

Az óra és a perc általános rögzítését a minisztérium azért vezeti be, hogy hatékonyabbá váljanak a halőrzési ellenőrzések. A tárca szerint ugyanis a pontosabb bejegyzések megkövetelésével kiküszöbölhető lehet, hogy egy naptári napon belül valaki többszöri halőri ellenőrzés mellett is a napi kvóta többszörösét fogja ki.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?