Legyen Ön is Extra Early Bird | Agrárszektor 2025 konferencia
Szerezze meg jegyét most még Extra Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, az év egyik legrangosabb agrárszakmai eseményére.
A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.
Speciális kialakításukkal képesek élelmiszereket nyomtatni azok a nyomtatók, amelyeket legutóbb a hollandiai Venlóban mutattak be egy úgynevezett 3D-s élelmiszernyomtatási konferencián. A jövő "konyhagépében" a kinyomtatott ételek alapanyagai a tintasugaras nyomtatók patronjaihoz hasonló kazettákban kapnak helyet, így a különféle ételek előállításához csak ezeket a kazettákat kell cserélni. Az alapanyagporok akár harminc évig is eltárolhatók, így a gyártók szerint az új technológia véget vethetne az ételpazarlásnak is.
Többek között pizzákat, édességeket, süteményeket és csokoládékat lehetne így előállítani. Egy cég pedig máris olyan hordozható 3D-s nyomtatót forgalmaz, amely tökéletes alakú gyümölcskaviárt képes formázni. A vállalat a technológia felbukkanását a mikrohullámú sütők egykori megjelenéséhez hasonlította, mivel itt is lényeges, hogy az emberek képesek legyenek elfogadni a nyomtatott ételek térhódítását.
Egy másik eszköz lehetővé teszi, hogy tableteken rajzolt formákat is kinyomtathassanak édes zselatinból egy speciális nyomtatófejjel. Szakértők szerint vitaminokat, rostokat, zsírokat és fehérjéket is adagolhatnak az ételekhez, így a megoldás nem csak forradalmi, de egészséges is lehet.
Néhány európai szupermarketben már tesztelik a 3D-s nyomtatóval készült süteményeket. Egyes éttermekben pedig már nyomtatott édességeket is kínálnak - számol be a hu.euronews.com
Az új technológiáról számol be az alábbi videó: