Igazi szupernövény, a magyar éttermek mégsem használják: miért mondtak le róla?

Igazi szupernövény, a magyar éttermek mégsem használják: miért mondtak le róla?

MTI
A vendéglátóhelyek ma még nem használják ki a hüvelyesekben rejlő gasztronómiai lehetőségeket, kínálatukban alig szerepel hüvelyes zöldségből készült étel - ismerteti a Bonduelle élelmiszerfeldolgozó a hüvelyesek világnapjára készült reprezentatív felmérése alapján.

Már csak néhány nap az Agrárszektor 2025 konferenciáig!

180+ előadó, 30+ kiemelt téma, 40+ óra szakmai program, 3 nap szakma, élmény, networking várja a résztvevőket! Valamint idén először tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Csoportos kedvezmények már 2 főtől: 2 fő jelnetkezése esetén, 10%, 3 fő estén 15%, 4 vagy több fő jelentkezése esetén 20% kedvezmény! A kistermelők és fiatal gazdák pedig most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

A Bonduelle 50 magyarországi vendéglátóhely ételkínálatának elemzésével és több mint 1000 fő bevonásával készített reprezentatív felmérést. A kutatásból kiderült, hogy az éttermek többsége, 84 százaléka ugyan kínál hüvelyeseket is tartalmazó ételeket, de az összes vendéglátóhely teljes kínálatát vizsgálva az ételek mindössze 4 százalékában volt hüvelyes. A választék elsősorban a hagyományos magyar fogásokra, egyebek között a bablevesre, a babgulyásra, a rizibizire korlátozódik - jegyezték meg a közleményben. Az online kérdőíves kutatás rámutatott arra, hogy a megkérdezettek fele csak otthon fogyaszt hüvelyeseket, mintegy 40 százalékuk azonban étteremben is szívesen kér ilyen ételt. A vendéglátóhelyeken a zöldborsó a legnépszerűbb.

Az étterembe járók 57 százaléka azért fogyaszt hüvelyeseket is tartalmazó ételeket a vendéglátóhelyeken, mert szereti azokat, a megkérdezettek 37 százaléka pedig egészségesnek tartja a hüvelyesfogyasztást, ezért kifejezetten nyitott lenne a változatos, hüvelyesekből készült fogásokra. A közlemény rámutat: a hüvelyes zöldségek kiváló alapanyagai mind a teljes értékű növényi táplálkozásnak, mind az egészséges és változatos, a nyugat-európai országokban rendkívül népszerű flexitáriánus étrendnek, így a hüvelyes növények egyre nagyobb szerephez juthatnak a fenntartható növénytermesztésben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?