Új szelek fújnak a mezőgazdaságban: döntsenek a nők!

agrarszektor.hu
Be kell vonni a nőket a mezőgazdasági döntéshozatali mechanizmusokba - véli Vlagyimir Rahmanyin, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) európai és közép-ázsiai regionális képviselője. A nők is jelentős szerepet játszhatnak abban, hogy egészséges élelem kerüljön a családok asztalára.

Az egész világon fontos feladat, hogy a nők számára lehetővé tegyék a hozzájárulást a termeléshez, a szociális stabilitáshoz és a hagyományok megőrzéséhez - jelentette ki Vlagyimir Rahmanyin. A Magyar Női Unió (MNU) kecskeméti nemzetközi konferenciáján tartott előadásában az MTI szerint hangsúlyozta: az ENSZ, illetve a FAO a nők gazdasági szerepvállalásának növelését kiemelt feladatának tekinti; ehhez a vidéki nőket helyzetbe kell hozni, be kell vonni a gazdaság, ezen belül is elsősorban a mezőgazdaság döntéshozatali mechanizmusaiba.

Batthyány-Schmidt Margit, az MNU elnöke szerint a nők sokat tesznek és tehetnek azért, hogy egészséges és megfelelő mennyiségű élelem kerüljön a családok asztalára. Az ENSZ közgyűlése 2007 decemberében tűzte ki célul a falusi szegénység felszámolását és jelölte ki október 15-ét a Vidéki Nők Nemzetközi Napjaként. Ez utóbbi döntés is jelzi, hogy bár többségében a politikai és gazdasági élet döntéshozóinak feladata az egyes országok élelmiszerproblémáinak világméretű szabályozást igénylő megoldása, ám e téren a nők tevékenysége is egyre inkább felértékelődik.

A migrációs válság is ráirányította a figyelmet, hogy világszerte, így hazánkban is fontos a vidék élhetővé tétele és élelmiszerbiztonságának megteremtése - hangoztatta Mezei Dávid Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára. Rámutatott: a kormány ezt felismerve az agráriumon belül a legnagyobb arányban nőket foglalkoztató családi gazdaságokat helyezte vidékfejlesztési politikájának középpontjába. Így a következő években a fejlesztési források 80 százalékát ezek a kis- és közepes gazdaságok használhatják fel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?