Súlyos a helyzet: végveszélyben a szíriai gazdák

agrarszektor.hu
A szír gazdák támogatására szólít fel az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), hogy az ottani termelőknek ne kelljen elhagyni földjeiket. Miközben ugyanis Szíriában milliók éheznek, nincs elegendő vetőmag és takarmány. A FAO szerint a helyi előállítás sokkal olcsóbb lenne az élelmiszersegélyeknél.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Milliók éheznek Szíriában, ahol a lassan hat éve tartó konfliktus komolyan visszavetette a mezőgazdaság termelékenységét és az élelmiszer-tartalékokat is. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete ezért felhívást intézett a nemzetközi közösséghez a szír gazdák támogatása érdekében.

A FAO lépése megelőzi a Londonban rendezendő, február 4-i nemzetközi donorkonferenciát, amelyet az Egyesült Királyság, Norvégia, Kuvait és az ENSZ kezdeményezésére hívnak össze. Jelenleg a szír lakosság több mint felének jelent problémát a napi élelem előteremtése, míg harmadának a legalapvetőbb élelmiszerek is elérhetetlenek - mondta José Graziano da Silva, a FAO főigazgatója.

Az ország élelmiszertermelésének összeomlásával az élelmiszerárak elszabadultak. Szíria egyes részein a kenyérgabona ára 300 %-kal, míg a rizsé 650 %-kal nőtt az elmúlt 18 hónapban. El kell kerülni, hogy még több gazda kényszerüljön földjeit elhagyni, mert "csupán a segélyekkel nem lehet ellátni egy országot" - hangsúlyozta a FAO közleménye szerint a főigazgató.

Miközben a szíriai gazdálkodók nem jutnak vetőmagokhoz vagy trágyához, az állattenyésztők számára az állati takarmány és az állategészségügyi ellátás biztosítása jelent nehézséget. A piac és az elosztórendszerek sem működnek megfelelően. Ugyanakkor a mezőgazdaság, ahogy ez a múltban is így volt, még mindig a legfontosabb megélhetési forrás Szíriában, nem is beszélve az ország ellátásában betöltött szerepéről.

Nem elhanyagolható szempont, hogy a helyi előállítás jelentősen olcsóbb, mint az ország élelmezése segélyek révén: 100 dollár befektetéssel egy helyi gazda 1 tonna búzát tud termelni, ugyanennyi gabona importja ennek többszöröse lenne. A nehézségek ellenére a FAO nem hagyott fel a szír farmerek és vidéki közösségek támogatásával: egy kivétellel mind a 14 tartományban jelen van, még a nehezen elérhető északiakban is.

A szervezet tavaly növelni is tudta az így elért emberek számát 1,5 millióra. A FAO-tól kapott búza és árpa vetőmagokból becslések szerint 119 000 tonna gabonát arathatnak a gazdák, amellyel akár fél millió embert ellátását is meg lehet oldani. Emellett több mint 9 millió állatnál biztosította a szervezet állatorvosi ellátást.
Miközben a fegyveres harcok a városokat teljesen elpusztítják, vidéken a gazdák számára nincs más alternatíva, mint a földművelés - húzta alá a FAO közleménye. A szervezet szerint a program kiterjesztésével 87 millió dolláros támogatásból 3 millió embert lehetne elérni az országon belül, míg további 53 millió dollár lehetővé tenné a Jordániában, Irakban, Libanonban és Törökországban élő szíriai menekültek támogatását. Hiába azonban a mezőgazdasági szektor jelentősége, tavaly az ide irányuló sürgősségi programok több mint 70 %-a alulfinanszírozott volt Szíriában a FAO szerint.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?