Elhunyt a híres magyar borász

agrarszektor.hu
Elhunyt Szöllősi Mihály borász, az Ászár-Neszmélyi borvidék egyik meghatározó termelője. Borászata 2009-ben elnyerte az Év Pincészete díjat, 2015-ben pedig ő kapta az Év Bortermelője címet.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Szöllősi Mihály volt a Tatai Hegyközség elnöke, a Zsigmond Király Borlovagrend nagymestere, tagja a Magyar Bor Akadémiának és a Neszmély-Tata borút elnökségének -- közölte a polgármesteri hivatal az MTI-vel. A neves borász 67 éves korában hunyt el.

A tájékoztatás szerint integrátor pincészetként Szöllősiék a saját, mintegy harminc hektárnyi birtok kétszeres mennyiségén termeltetnek szőlőt, így a felvásárláson keresztül megélhetést biztosítanak több tucat kistermelőnek. A borászat 2009-ben elnyerte az Év Pincészete díjat, Szöllősi Mihály pedig 2015-ben megkapta az Év Bortermelője címet.

A Szöllősi Pincészet 2012-ben 120 millió forintból épített palackozóüzemet és tárolópincét. Évente 2500 hektoliter bort állítanak elő, választékukban neszmélyi fehér borok szerepelnek. A termelt mennyiség 40 százalékát folyóborként értékesítik, palackban évente 130 000 tételt adnak el.

Szöllősi Mihály Mezőtúron született. Növényvédelmi mérnökként vezette a Sárisápi Termelőszövetkezet szőlészet-borászat ágazatát. Saját bort először 37 évesen készített, majd 13 év múlva megvásárolta a neszmélyi Gróf Zichy Miklós által 1830-ban épített pincét, amelynek egy részét eredeti állapotában állította helyre.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?