Imádják a magyarok ezt az italt: de mitől lett ilyen népszerű?

Imádják a magyarok ezt az italt: de mitől lett ilyen népszerű?

agrarszektor.hu
Egyre népszerűbb itthon a sauvignon blanc, lassan nincs olyan magyar borvidék, ahol ne készítenének ilyen bort - mondja Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza. Nemcsak Magyarországon hódít a sauvignon blanc, ma már ez a világ egyik legkedveltebb fehérbora. Nem véletlenül: sokféle ételhez passzol, frissessége miatt ideális ital a meleg nyári és a kellemes őszi napokon is, íz- és illatvilága pedig a fogyasztók fiatalabb generációjához is közelebb áll.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Még soha nem volt annyira népszerű a sauvignon blanc, mint most. Lassan nincs olyan magyar borvidék, ahol ne foglalkoznának ezzel a szőlőfajtával. Ez egy izgalmas fajta, mert készülhet belőle friss, illatos, gyümölcsös, valamint nagyon karakteres, testesebb fehérbor is

- mondta a szakember, hozzátéve, arra számít, hogy a sauvignon blanc a következő években sem veszít majd a népszerűségéből.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szőlőfajta Franciaországból, a Loire völgyéből származik, ám egész világot meghódító útjára Új-Zélandról indult, ahol az első szőlőültetvényt az 1960-as évek végén telepítették, azóta pedig már több mint 27 ezer hektáron termelnek sauvignon blanc-t. Ma már gyakorlatilag az összes nagy bortermelő országban megtalálható ez a fajta, Franciaország és Új-Zéland mellett többek között Chilében, a Dél-afrikai Köztársaságban és az Egyesült Államokban, például a kaliforniai Napa-völgyben is, sőt Magyarországon is kedvelt fajta, legalább ezer hektáron termesztik. Az elmúlt években a sauvignon blanc vált a világ egyik legnépszerűbb fehérborává, amelynek saját világnapja is van, rajongói május 6-án ünneplik a „nemzetközi sauvignon blanc-napot”. Árulkodó tény, hogy az Egyesült Államokban ennek a borfajtának 2022-ben is nőttek az eladási számai, miközben a borfogyasztás összességében csökkent.

A francia és az új-zélandi stílus

Franciaországban nagyon mély, telt, érlelt, az egres és a csalán illatát idéző sauvignon blanc-okat lehet kóstolni. Új-Zélandon más stílust képviselnek, ott a könnyű, gyümölcsös sauvignon blanc hódít

- fogalmazott a fajtáról Benesch Antal.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az „óvilági ”és az „újvilági” sauvignon blanc más-más technológiával készül, a Loire-völgyben például jellemzően fahordókban érlelődik a bor, míg Új-Zélandon inkább fémtartályokat használnak. A Veszprémi Érseki Pincészet jelenleg a Káli-medencében található Mindszentkállán termeszt sauvignon blanc-t, de 2024-ben további két hektárt telepítenek, majd 2025-ben a Balatonfüred-Csopak borvidékhez tartozó, felsőörsi birtokukon is elkezdenek foglalkozni a sauvignon blanc-nal.

Ez a szőlőfajta jól tud alkalmazkodni az itthoni klímához, jól érzi magát a Balatonnál. Bár világszinten emelkedik a hőmérséklet, a balatoni klíma még mindig kedvező. Mindszentkállán és Felsőörsön tudunk olyan területeken ültetni, amelyek hűvösebbek, és ahol jobban tud aromásodni a szőlő

- magyarázza, hozzátéve: a pincészet Mandorla Sauvignon Blanc-jában a franciaországi és az új-zélandi stílust ötvözik. A szőlőt két különböző érési fázisban szüretelik - a korai szürettel az „újvilági” ízeket mutatják meg, a második szüret során pedig a már teljesen beérett, mély, intenzív ízű szőlőt szedik le, majd többféle technológiát használnak az érlelésnél és az erjesztésnél is.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 27. 09:47