Félnek, ezért nem mernek beszélni a szőlősgazdák

agrarszektor.hu
Retorzióktól tartanak a kunsági szőlőtermelők amiatt, hogy a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) vizsgálat indult annak felderítésére, visszaélnek-e egyes felvásárló pincészetek a borvidéken gazdasági erőfölényükkel. A gazdálkodók attól félnek, hogy az idén már egyáltalán nem veszik őt tőlük a termést, ha konkrét cégeket említenek meg. A GVH a közelmúltban a kifogásolt piaci magatartású felvásárlók megnevezését kérte, de nem biztos, hogy a gazdálkodók eleget tesznek a hivatali kérésnek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Folyamatban van a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata annak kiderítésére, visszaéltek-e gazdasági erőfölényükkel egyes szőlőfelvásárló pincészetek, amikor tavaly ősszel indokolatlanul alacsony árat fizettek a szőlőért, sőt néhány napra be is fagyasztották a felvásárlást. A hivatal nemrég a beadvány kiegészítésére kérte az ügyet elindító Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsát. A GVH azt szeretné megtudni, mely borászatokat vádolják a felvásárlás és az árak manipulálásával, ám konkrét nevek aligha fognak előkerülni, mivel a szőlőtermesztők félnek a retorziótól.

A normális az lenne, ha a felvásárlási árak már augusztus végén nyilvánosságra kerülnének, ám az esetek többségében ez áthúzódik szeptemberre - mondják az érintettek. Így a termelők nem tudnak előre kalkulálni, illetve kiválasztani a számukra legjobb árat kínáló felvásárlót. Általában mindannyian arra törekednek, hogy a hozzájuk legközelebb eső pincészethez szállítsanak (hiszen a fuvarköltség is őket terheli), de hajlandók lennének messzebbre is elutazni a nagyobb bevétel reményében. Ugyanakkor valódi versenyt nem tapasztalnak a felvásárlók közt, sőt az agrárszektor.hu-nak névtelenül nyilatkozó alföldi szőlőtermelők szerint a nagyobb pincészetek képviselői rendszeresen összeülnek, és egyeztetik a felvásárlási árakat, vagyis árkartellt valósítanak meg.

A termelők azért nem mernek neveket mondani a GVH-nak, mert attól tartanak, hogy a feljelentőtől utána nem fogják átvenni a szőlőjét. Pedig a jelenlegi helyzet sem túl rózsás, gyakran előfordul például az, hogy a termelők leszedik a szőlőt, beviszik a pincészetekhez, amelyek az árat viszont csak pár nap múlva közlik velük. Hiába teszik közzé a sajtóban a napi árakat, vagy ragasztják ki a pincészetek kapujára, a felvásárlók szeretnek egyezkedni a termelőkkel, és szívesen kerekítik lefelé az árakat a termés beszállítása után. A nagyobb feltűnés elkerülése érdekében néha felfelé is mozdítanak a fizetendő összegen, de ha az egyik nap 5 Ft-ot emelnek a kilónkénti árakon, akkor az eladók biztosak lehetnek benne, hogy rövid időn belül 10 Ft-tal csökkenteni fogják.

Az is sokszor előfordul, hogy - a szőlőtermelők állítása szerint - a 18-19 mustfokos, kiváló minőségű nyersanyagot 15 fokosként jelzik a felvásárlói jegyen, vagyis még ezen is némi többlethaszonra próbálnak szert tenni. A termelők pedig még ezt is szó nélkül eltűrik, nehogy rájuk rohadjon a szőlő. A nekünk nyilatkozók nem egy olyan esetről hallottak, hogy a méltánytalanságokat szóvá tevő eladókkal szemben a felvásárlók retorziót alkalmaztak, így a gazdának máshová kellett vinnie termését. Laza a fizetési fegyelem is, hiszen gyakran megesik, hogy a termelők több részletben kapják meg a nekik járó pénzt. Az első részletet általában 30 napos határidőre, a másodikat viszont nem ritkán csak április-május környékén.

A kunsági szőlőtermelők továbbra sem tettek le arról, hogy a gondjaik miatt februárban a budapesti Kossuth térre vonuljanak. Sőt, most éppen körbejárják a többi borvidéket is, hogy az ott tevékenykedőket is cselekvésre bírják, hiszen szerintük nem csupán egyedi esetekről, hanem országos problémákról van szó.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

Támogatott tartalom

Fagykár után (x)

Az előző hetekben érkezett lehűlés miatt a helyenként fellépő fagy erőteljes károsodást okozott a növényeinkben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?