Ezt megérzi a gabonapiac: keresztbe tehetnek a két óriáscég terveinek

Ezt megérzi a gabonapiac: keresztbe tehetnek a két óriáscég terveinek

agrarszektor.hu
Komoly versenyjogi aggályokat talált a kanadai versenyhivatal a Viterra a gabonakereskedő Bunge általi, tervezett felvásárlása körül. Ez a lépés akadályokat gördített a dollárértékben példa nélküli globális mezőgazdasági fúzió elé - írta meg a Reuters. Az élelmiszeripar integrációs lehetőségeivel az alapanyagtermelésben, termelői-feldolgozói kapcsolatokkal is foglalkozunk az AgroFood 2024 konferenciánkon, amire még nem késő regisztrálni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mint ismeretes, a Bunge vállalat részvényesei által 2023 októberében jóváhagyott ügylet egy 34 milliárd dollár értékű óriásvállalatot hozna létre, amely méretét tekintve közelebb állna a rivális Archer-Daniels-Midland és a Cargill cégekhez. Az Ottawának küldött hivatalos jelentéshez csatolt nyilatkozatában az iroda szerint az ügylet "valószínűleg jelentős versenyellenes hatásokkal járna, és jelentősen csökkentené a Viterra és a Bunge közötti versenyt a kanadai mezőgazdasági piacokon". A kanadai versenyhivatal azt is megállapította, hogy az ügylet valószínűleg károsítja a versenyt a nyugat-kanadai gabonafelvásárlás, valamint a kelet-kanadai repceolaj-értékesítés terén.

A Bunge és a Viterra nem tartja problémásnak az egyesülést

A két vállalat közös nyilatkozatban közölte, hogy a hivatal aggályai megalapozatlanok, és fogadkoztak, hogy együttműködnek a kanadai hatóságokkal. A nem kötelező érvényű jelentést elküldték a kanadai közlekedési minisztériumnak, amelynek június 2-ig kell felülvizsgálnia az üzletet. A miniszteri hivatal nem tudott azonnal nyilatkozni, a végső döntést ugyanis a kanadai kormány hozza meg.

A kanadai versenyhivatal jelentése szerint a következő lépés az lesz, hogy a kormány azonosítja a versennyel és a szállítással kapcsolatos, egymást átfedő aggályokat, és felkéri a vállalatokat, hogy foglalkozzanak ezekkel. A nagyvállalati fúziók általában azzal járnak, hogy a vállalatok a versenyjogi aggályokat úgy orvosolják, hogy bizonyos eszközöket harmadik félnek adnak át. Ha a vállalatok korrekciós intézkedései megfelelnek a kabinetnek, akkor az engedélyezheti az összefonódást, vagy jóváhagyhatja azt feltételekkel. A kabinet tanácskozásai nem követnek meghatározott menetrendet.

Kevésbé optimisták a kanadai mezőgazdasági csoportok

A saskatchewani mezőgazdasági csoportok aggódtak az egyesülés miatt. Keith Fournier, aki a saskatchewani Lone Rock közelében gazdálkodik, és a SaskCanola farmercsoport elnöke például úgy látja, hogy

aggodalomra ad okot, hogy az új szervezet nyitva fogja-e tartani az összes létesítményt, és megmarad-e a korábbi verseny? A piacon korlátozott számú szereplő van.

A kanadai versenyhivatal azt is megállapította, hogy a Bunge befolyásolhatja a Viterra versenytársa, a szaúdi tulajdonú G3 gazdasági magatartását. A szakértők szerint a Bunge a G3 kisebbségi részvényeseként hozzáférhet bizalmas, a verseny szempontjából érzékeny információkhoz. A G3 és a Viterra különálló gabonakezelő terminálokat üzemeltet Vancouverben, Kanada legnagyobb kikötőjében, valamint olyan vidéki kirendeltségeket, amelyek közvetlenül a gazdáktól vásárolnak gabonát. A G3 nem kommentálja a részvényesi ügyeket, és a szokásos üzletmenetet folytatja - mondta Peter Chura, a vállalat szóvivője.

A Bunge, Kanada legnagyobb növényi olaj és lisztfeldolgozója, a Viterra a 14 meglévő zúzóüzemből héttel osztozna a Viterrával. Kanada keleti részén a három nagy repceolaj-gyártó közül kettő épp a Bunge és a Viterra. Az üzlet így csökkentené a versenyt mind a nyugat-kanadai gazdáktól történő repcefelvásárlásban, mind pedig a kelet-kanadai repceolaj értékesítésében - közölte az iroda. A Bunge, a Viterra és a G3 együttesen a nyugat-kanadai felvásárlói kapacitás egyharmadát teszik ki. A két vállalat megismételte, hogy a tranzakció lezárására 2024 közepén számítanak. Ahogy a közleményükben írták, örülnek, hogy a szabályozási folyamat előrehalad, és biztosak abban, hogy a tranzakció jelentős előnyökkel jár majd Kanada számára.

Seth Goldstein, a Morningstar elemzője szerint azonban Kanada kifogásai valószínűleg legalább enyhe késedelmet okoznak majd. A befektetők szerdán figyelnek majd az ügylettel kapcsolatos aktualitásokra, amikor a Bunge telefonos megbeszélést tart a negyedéves eredmények megvitatására. Greg Heckman vezérigazgató tavaly novemberben közölte, hogy a Bunge benyújtotta a hatósági engedélyeket az egyesüléshez Észak- és Dél-Amerikában, Európában és Kínában. A Bunge részvényei enyhén csökkentek New Yorkban, miután Kanada közzétette a jelentést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?