Létrejön a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalata

Létrejön a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalata

agrarszektor.hu
A Viterra globális gabonakereskedő tárgyalásokat folytatott az amerikai rivális Bunge Ltd-vel való egyesülésről, most pedig dűlőre is jutottak a felek. A két vállalat egy 18 milliárd dolláros, adósságot is tartalmazó üzlet keretében egyesül.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ahogyan korábban az Agrárszektor is megírta, a Viterra globális gabonakereskedő tárgyalásokat folytat az amerikai rivális Bunge Ltd-vel való egyesülésről. A világméretű fúzió átformálhatja a globális gabonakereskedők felső kategóriáját és minden bizonnyal magát a kereskedelmet is. A Bunge részvényei 1,9%-kal 92,03 dollárra estek a tőzsdei kereskedésben. A Viterra részvényesei körülbelül 65,6 millió darab Bunge részvényt kapnak, amelyek értéke körülbelül 6,2 milliárd dollár, valamint körülbelül 2,0 milliárd dollár készpénzt. A Bunge átvállalja a Viterra 9,8 milliárd dolláros adósságát is.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Cargonave szállítmányozási ügynökség adatai szerint tavaly a Bunge volt tavaly a brazil kukorica és szója legnagyobb exportőre. Ezen kívül már most is a világ legnagyobb olajosmag-feldolgozója. A Viterra pedig a harmadik legnagyobb kukoricaexportőr és a hetedik szójababszállító volt - írja a Reuters. Ukrajnában - amely a világ első számú napraforgó termelője és legnagyobb napraforgóolaj-beszállítója - a Bunge-Viterra egyesült vállalat három olajosmag-feldolgozó üzemmel rendelkezne az ország déli és keleti részén, Harkivban, Dnyiproban és Mykolaivban.

A Viterra felvásárlásával a Bunge árbevétele, amely 2022-ben 67,2 milliárd dollár volt, jobban megközelítené az ADM árbevételét, amely tavaly közel 102 milliárd dolláros forgalmat regisztrált. 2017 elején az akkor még Glencore Agriculture néven ismert Viterra megkísérelte a Bunge felvásárlását, amelyet akkor 11 milliárd dollárra értékeltek - ezt akkor visszautasították. A fúzió várhatóan 2024 közepén zárul le

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31