Olajnövényekben a legnagyobb lesz az új agráróriás

Olajnövényekben a legnagyobb lesz az új agráróriás

agrarszektor.hu
A Bunge által tervezett Viterra-felvásárlás még jelentősebbé tenné a világ legnagyobb olajosmag-feldolgozóját, és nagyobb szerepet biztosítana számára az egyre bővülő megújuló dízeliparban. Szakértők szerint azonban ezen a téren még kialakulhat verseny.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az adósságaival együtt is mintegy 34 milliárd dollárt érő mezőgazdasági óriás létrehozását célzó ügylet következtében a Bunge feldolgozó kapacitása közel egyharmadával, évi 75 millió tonnára nőne, és európai, kanadai és argentin üzemekkel bővülve. A felvásárlás révén az egyesült vállalat a riválisainál jobban ki tudná használni a bioüzemanyagok előállításához szükséges szója- és repceolaj iránti kereslet várhatóan megnövekvő növekedését az elkövetkező években, ugyanakkor az ágazatban tapasztalható további konszolidáció miatt a gazdáknak kevesebb vevőjük lesz terményeikre - írta meg a Reuters. Bár gabonakereskedelmi üzletága kisebb, mint a rivális Cargillé és az ADM-é, az amerikai Bunge már most is a világ legnagyobb olajosmag-feldolgozója és növényolaj-gyártója. Az elsősorban szójából és repcéből előállított olajok iránt egyre nagyobb kereslet mutatkozik a finomítók részéről az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, megújuló gázolaj iránt.

A Bunge az elmúlt két évben partnerséget kötött a Chevron olajipari nagyvállalattal, hogy olajos magvakat zúzzon a megújuló dízelhez, valamint a Corteva vetőmaggyártóval, hogy a bioüzemanyag-alapanyagokhoz igazítsa a növényeket. A Covercress nevű induló vállalkozásba történt befektetése hozzáférést biztosít a Bunge számára egy új, alacsony szén-dioxid-kibocsátású olajos magvak jövőbeli kínálatához.

A Viterra megvásárlása lehetővé teszi számunkra, hogy betöltsünk néhány olyan területet, ahol további eredetre volt szükségünk, ahol közelebb kell kerülnünk a gazdákhoz, hogy a regeneratív mezőgazdaságot és a fenntartható gyakorlatokat ösztönözzük

- jelentette ki Greg Heckman, a Bunge vezérigazgatója.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az elemzők szerint a Viterra gabonaszállító termináljai és vidéki elevátorainak nagy hálózata, különösen Észak-Amerika, Argentína és Európa olajos magvakat termelő régióiban, kiegészítené a Bunge meglévő olajosmag-feldolgozó üzletágát. Ezzel kapcsolatban a Bunge vezérigazgatója elmondta, hogy az Egyesült Államokban ez üzlet fordulatot fog jelenteni, miután a vállalat 2021-ben 35 gabonatárolót volt kénytelen eladni a gyenge nyereségre hivatkozva. A Viterra hálózata azzal tudná segíteni a Bunge feldolgozóüzemeit, hogy mind az olajos magvakat felvásárolná a gazdáktól, mind pedig olyan termékeket szállítana, mint az állateledel - mondták az elemzők.

A méret kulcsfontosságú ebben az üzletágban, és minél több ponton van jelen valaki az értékláncban, annál több lehetősége van. A Bunge ezzel a lépésével markánsan kifejezte a véleményét a megújuló dízel kiépítésével kapcsolatban

- mondta Ben Bienvenu, a Stephens részvénypiaci elemzője.

Az amerikai Energia Információs Hivatal februárban azt mondta, hogy az éves amerikai megújuló dízeltermelés 2025-re több mint kétszeresére nőhet, részben a Joe Biden elnök inflációcsökkentő törvénye szerinti megújuló üzemanyagokra vonatkozó adókedvezményeknek köszönhetően. Míg néhány fejlesztő a növekvő költségek miatt törölte vagy elhalasztotta a megújuló dízellel kapcsolatos projektjeit, a tisztább égésű üzemanyag iránti hosszú távú kereslet továbbra is vonzó, és valószínűleg ez győzte meg a Bunge-t, hogy tovább erősítse a feldolgozását - mondta Tore Alden, a Fastmarkets, egy árjelentő ügynökség vezető mezőgazdasági elemzője.

Szerintem ez előrelátó. Azt jelzi, hogy a Bunge hosszú távon azt a nézetet képviseli, hogy a megújuló dízel jelentősége a jövőben tovább növekedhet

- tette hozzá Tore Alden.

EZ IS ÉRDEKELHET

Matthew Blair, a TPH&Co. elemzője szerint jelenleg a szójaolaj teszi ki a megújuló dízel előállításához használt alapanyag 28%-át, és a biodízel - a kőolajjal keveredő bioüzemanyag - alapanyagának 60%-át. Az elemzők ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a Viterra feldolgozóüzemei Kanadában és Argentínában, valamint máshol is fokozott ellenőrzésekkel szembesülhetnek. Mindkettőnek van repce-zúzó üzeme Kelet- és Nyugat-Kanadában, beleértve a dél-manitobai létesítményeket is. A kanadai trösztellenes szabályozó hatóság felülvizsgálja a tervezett egyesülést - mondta egy szóvivő. Az argentin versenyhivatal még nem kapott hivatalos értesítést az egyesülésről - mondta egy kormányzati forrás.

Az EU Bizottság szóvivője szintén azt mondta, hogy az ügyletet hivatalosan nem jelentették be a Bizottságnak. Az ausztrál verseny- és fogyasztóvédelmi bizottság közölte, hogy tudomást szerzett az egyesülési tervről, és figyelemmel kíséri a fejleményeket.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?