Olajnövényekben a legnagyobb lesz az új agráróriás

Olajnövényekben a legnagyobb lesz az új agráróriás

agrarszektor.hu
A Bunge által tervezett Viterra-felvásárlás még jelentősebbé tenné a világ legnagyobb olajosmag-feldolgozóját, és nagyobb szerepet biztosítana számára az egyre bővülő megújuló dízeliparban. Szakértők szerint azonban ezen a téren még kialakulhat verseny.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az adósságaival együtt is mintegy 34 milliárd dollárt érő mezőgazdasági óriás létrehozását célzó ügylet következtében a Bunge feldolgozó kapacitása közel egyharmadával, évi 75 millió tonnára nőne, és európai, kanadai és argentin üzemekkel bővülve. A felvásárlás révén az egyesült vállalat a riválisainál jobban ki tudná használni a bioüzemanyagok előállításához szükséges szója- és repceolaj iránti kereslet várhatóan megnövekvő növekedését az elkövetkező években, ugyanakkor az ágazatban tapasztalható további konszolidáció miatt a gazdáknak kevesebb vevőjük lesz terményeikre - írta meg a Reuters. Bár gabonakereskedelmi üzletága kisebb, mint a rivális Cargillé és az ADM-é, az amerikai Bunge már most is a világ legnagyobb olajosmag-feldolgozója és növényolaj-gyártója. Az elsősorban szójából és repcéből előállított olajok iránt egyre nagyobb kereslet mutatkozik a finomítók részéről az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, megújuló gázolaj iránt.

A Bunge az elmúlt két évben partnerséget kötött a Chevron olajipari nagyvállalattal, hogy olajos magvakat zúzzon a megújuló dízelhez, valamint a Corteva vetőmaggyártóval, hogy a bioüzemanyag-alapanyagokhoz igazítsa a növényeket. A Covercress nevű induló vállalkozásba történt befektetése hozzáférést biztosít a Bunge számára egy új, alacsony szén-dioxid-kibocsátású olajos magvak jövőbeli kínálatához.

A Viterra megvásárlása lehetővé teszi számunkra, hogy betöltsünk néhány olyan területet, ahol további eredetre volt szükségünk, ahol közelebb kell kerülnünk a gazdákhoz, hogy a regeneratív mezőgazdaságot és a fenntartható gyakorlatokat ösztönözzük

- jelentette ki Greg Heckman, a Bunge vezérigazgatója.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az elemzők szerint a Viterra gabonaszállító termináljai és vidéki elevátorainak nagy hálózata, különösen Észak-Amerika, Argentína és Európa olajos magvakat termelő régióiban, kiegészítené a Bunge meglévő olajosmag-feldolgozó üzletágát. Ezzel kapcsolatban a Bunge vezérigazgatója elmondta, hogy az Egyesült Államokban ez üzlet fordulatot fog jelenteni, miután a vállalat 2021-ben 35 gabonatárolót volt kénytelen eladni a gyenge nyereségre hivatkozva. A Viterra hálózata azzal tudná segíteni a Bunge feldolgozóüzemeit, hogy mind az olajos magvakat felvásárolná a gazdáktól, mind pedig olyan termékeket szállítana, mint az állateledel - mondták az elemzők.

A méret kulcsfontosságú ebben az üzletágban, és minél több ponton van jelen valaki az értékláncban, annál több lehetősége van. A Bunge ezzel a lépésével markánsan kifejezte a véleményét a megújuló dízel kiépítésével kapcsolatban

- mondta Ben Bienvenu, a Stephens részvénypiaci elemzője.

Az amerikai Energia Információs Hivatal februárban azt mondta, hogy az éves amerikai megújuló dízeltermelés 2025-re több mint kétszeresére nőhet, részben a Joe Biden elnök inflációcsökkentő törvénye szerinti megújuló üzemanyagokra vonatkozó adókedvezményeknek köszönhetően. Míg néhány fejlesztő a növekvő költségek miatt törölte vagy elhalasztotta a megújuló dízellel kapcsolatos projektjeit, a tisztább égésű üzemanyag iránti hosszú távú kereslet továbbra is vonzó, és valószínűleg ez győzte meg a Bunge-t, hogy tovább erősítse a feldolgozását - mondta Tore Alden, a Fastmarkets, egy árjelentő ügynökség vezető mezőgazdasági elemzője.

Szerintem ez előrelátó. Azt jelzi, hogy a Bunge hosszú távon azt a nézetet képviseli, hogy a megújuló dízel jelentősége a jövőben tovább növekedhet

- tette hozzá Tore Alden.

EZ IS ÉRDEKELHET

Matthew Blair, a TPH&Co. elemzője szerint jelenleg a szójaolaj teszi ki a megújuló dízel előállításához használt alapanyag 28%-át, és a biodízel - a kőolajjal keveredő bioüzemanyag - alapanyagának 60%-át. Az elemzők ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a Viterra feldolgozóüzemei Kanadában és Argentínában, valamint máshol is fokozott ellenőrzésekkel szembesülhetnek. Mindkettőnek van repce-zúzó üzeme Kelet- és Nyugat-Kanadában, beleértve a dél-manitobai létesítményeket is. A kanadai trösztellenes szabályozó hatóság felülvizsgálja a tervezett egyesülést - mondta egy szóvivő. Az argentin versenyhivatal még nem kapott hivatalos értesítést az egyesülésről - mondta egy kormányzati forrás.

Az EU Bizottság szóvivője szintén azt mondta, hogy az ügyletet hivatalosan nem jelentették be a Bizottságnak. Az ausztrál verseny- és fogyasztóvédelmi bizottság közölte, hogy tudomást szerzett az egyesülési tervről, és figyelemmel kíséri a fejleményeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06