Harc a magyar borospincékben: már a GVH is vizsgálja az ügyet

agrarszektor.hu
Vizsgálatot folytat a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) annak kiderítésére, visszaéltek-e gazdasági erőfölényükkel egyes szőlőfelvásárló pincészetek, amikor az ősz folyamán indokolatlanul alacsony árat fizettek a szőlőért, sőt néhány napra be is fagyasztották a felvásárlást. A GVH a napokban a beadvány kiegészítésére kérte az ügyet elindító Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsát.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Visszaéltek gazdasági erőfölényükkel egyes szőlőfelvásárlók az elmúlt év őszén a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa szerint, ezért a szervezet még tavaly a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult. A GVH az agrárszektor.hu-nak megerősítette, hogy vizsgálatot folytat az ügyben. A hivatal nemrég pontosítást is kért a benyújtótól arról, mely borászatokat vádolják a felvásárlás és az árak manipulálásával.

Az ügy hátterében az áll, hogy néhány borszőlő-felvásárló pincészet túlságosan is alacsony, 70-75 Ft-os kilogrammonkénti árat szabott meg tavaly a termelőknek, ráadásul a szüret közepén pár napra be is fagyasztotta a felvásárlást, amivel a gazdálkodók körében pánikot okozott. A termelők szerint arra hivatkoztak, hogy az összehangolatlan gépi szüret miatt megteltek a pincék, és a helyzetet csak így lehetett kezelni. A szőlőtermelők azonban úgy vélik, hogy az akció csupán az árak további letörésére irányult. Ami be is következett, hiszen a rövid szünet után a felvásárlások már 60-65 Ft-os áron folytatódtak. A szőlőtermelők a piaci és a szabályozási visszságokat olyan súlyosnak tartják, hogy febráurban tüntetést is szerveznek a parlamet elé, a budapesti Kossuth térre.

A történet nemcsak a kunsági borászatokról szól, bár valóban csak az itteni szőlőtermesztők emelték fel hangjukat a visszásságok miatt - közölte az agrárszektor.hu-val Frittmann János, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. Szerinte ez országos probléma, ráadásul nem is náluk volt a legolcsóbb a szőlő, Tokajban például még alacsonyabb felvásárlási árakkal kellett számolniuk a gazdáknak. Azt egyelőre Frittmann János sem tudta megbecsülni, hogy beadvány kapcsán mikor születhet GVH-döntés az ügyben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?