2023. szeptember 22. péntek Móric

Új integráció: STOP-tábla két másik multimilliárdosnak is

A Bige László milliárdos befektető tulajdonában lévő pétfürdői Nitrogénművek Zrt. és az Andrej Babis cseh multimilliárdos-politikus érdekeltségéhez tartozó bábolnai IKR Agrár Kft. sem minősülhetne országos agrárintegrátornak a magyar termelésszervezést és szerződéses rendszert újraszabályozó koncepció szerint. Kizáró ok lenne, hogy e vállalkozások - amelyek egyébként meghatározók a hazai agrárpiacon - nem végeznek élelmiszer-feldolgozási tevékenységet és nincs együttműködési megállapodásuk a kormánnyal. Ugyanilyen okból nem lehetne országos agrárintegrátor a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató tulajdonában lévő, piacvezető nádudvari KITE Zrt. sem.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Kizárná mai formájukban az országos integrátorok sorából a Nitrogénművek Zrt.-t és az IKR Agrár Kft.-t is az az átfogó szabályozási koncepció, amelyet a közelmúltban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) bocsátott társadalmi egyeztetésre. A javaslat újraszabályozná a mezőgazdasági termelők és a felvásárlók közötti szerződéses rendszert, így új alapokra helyezné a termelésszervezési tevékenységet is. A koncepcióról az ősszel dönthetne a parlament, ha addig a kormány rábólint az elképzelésekre.

Az egyik új követelmény a mai tervek szerint az lenne, hogy országos integrátor csak az lehetne, aki együttműködési megállapodást köt a kormánnyal. Ezért cserébe az integrátori vállalkozások különböző kedvezményekre lennének jogosultak. Kormánymegállapodást nem lenne kötelező kötni, vagyis integrátorként az új szabályozás életbe lépése után is lehet működni, de ekkor a vállalkozások nem kaphatnának állami kedvezményeket.

Bige László (MTI-fotó: Bodnár Boglárka)

Másik lényeges elemként a koncepció előírná, hogy az országos termelésszervező vállalkozásoknak úgynevezett vertikális integráció kellene megvalósítaniuk. Ezt azt jelentené, hogy a mezőgazdasági alapanyagokat nem csak termel(tet)niük, felvásárolniuk és értékesíteniük kellene, hanem -élelmiszeripari tevékenységet végezve - legalább részben fel is kellene dolgozniuk azokat.

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, az új követelményeknek ma nem felelne meg a Csányi Sándor tulajdonában lévő KITE Zrt., amely pedig a hazai agrárintegrátori piac vezető cégének számít. A KITE-nek sincs ugyanis kormánnyal kötött megállapodása, és a cég nem végez élelmiszer-feldolgozást sem.

Ugyanilyen okokból nem minősülne országos integrátornak az Andrej Babis tulajdonában lévő IKR Agrár Kft., illetve a Bige László érdekeltségébe tartozó Nitrogénművek Zrt. sem. Ma mindkét cég versenytársa a KITE-nek, és az IKR Agrár a második, a Nitrogénművek - elsősorban műtrágyapiaci tevékenységével - a harmadik legnagyobb integrátori vállalkozásnak tekinthető. A kormányzati megállapodáson kívül mindkét cégnél hiányzik a feldolgozóipari tevékenység is.

Bár az IKR Agrár csak termelésszervezéssel és kereskedelemmel foglalkozik, Andrej Babisnak van élelmiszer-feldolgozást végző vállalata Magyarországon. Ilyen például az étolajgyártással foglalkozó kiskunfélegyházi NT Kft., amelynek éppúgy a Babis-érdekeltségű cseh Agrofert a tulajdonosa, mint az IKR Agrárnak. Ráadásul a bábolnai integrátor napraforgó-alapanyag beszállítóként kapcsolatban áll az NT-vel, úgyhogy Andrej Babis cégcsoport szintű átszervezéssel akár alkalmassá is teheti az IKR Agrárt arra, hogy eleget tehessen az élelmiszeripari tevékenységet igénylő, új agrárintegrátori követelményeknek.

Más a helyzet a Nitrogénművek, illetve a Bige Holding esetében, ahol élelmiszer-feldolgozási tevékenység nincs. A Nitrogénművek sokáig nem is számított integrátori vállalkozásnak, mivel csak műtrágyagyártással és -forgalmazással foglalkozott. A cég azután kezdett szélesebb körű integrátori tevékenységbe, hogy 2013-ban nem sikerült megvásárolnia a KITE-t, mivel a nádudvari társaságot Bige László elől Csányi Sándor szerezte meg. Akkor a Nitrogénművek a műtrágya mellett a vetőmag- és a növényvédőszer-értékesítést is felvállalta, illetve termelői partneri hálózatának bővítésébe kezdett. A jövőben azonban élelmiszeripari érdekeltséget is fel kellene mutatnia, ha igénybe akarná venni az országos integrátoroknak szánt állami kedvezményeket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?