Látványos tavalyi eredmény a nagy mezőgazdasági integrátor IKR Agrárnál

Látványos tavalyi eredmény a nagy mezőgazdasági integrátor IKR Agrárnál

agrarszektor.hu
Jelentősen, több mint 150 milliárd forintra növelte árbevételét az Andrej Babis cseh üzletember-politikus érdekeltségéhez tartozó bábolnai IKR Agrár Kft. 2021-ben. A hazai agrárintegrátori piac második helyén szereplő cég tavalyi adózott nyeresége jóval egymilliárd forint fölé nőtt, mivel saját gazdálkodási mutatói, illetve növénytermeléssel foglalkozó kapcsolt vállalkozásainak eredményadatai is számottevően javultak.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A 2020-ban elért mintegy 125 milliárd forintról több mint 20 százalékkal, 150 milliárd forint fölé növelte forgalmát az IKR Agrár Kft. 2021-ben - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Aranyosi Károly, a vállalat ügyvezető igazgatója. A mezőgazdasági integrációval foglalkozó bábolnai vállalat a második helyet foglalja el a hazai agrárintegrátori piacon a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató tulajdonában lévő nádudvari KITE Zrt. mögött, amely tavaly szintén jelentős növekedéssel, 386 milliárd forint árbevételt ért el.

Az IKR Agrár Kft. Andrej Babis cseh üzletember-politikus érdekeltségébe tartozik, aki nem közvetlenül tulajdonolja a céget. A bábolnai vállalat tulajdonosa az Agrofert a.s., mely Csehországban bejegyzett gazdasági társaság. Az Agrofert a.s.-nek jelenlegi két, Andrej Babis által alapított bizalmi vagyonkezelő részvényese van, amelyek legfőbb célja az Agrofert a.s. részvényein túl a teljes Agrofert Group kezelése is.

Aranyosi Károly szerint a tavalyi jelentős árbevétel-növekedésben meghatározó szerepet játszott a mezőgazdasági piacon is tapasztalható drágulási hullám, amely megjelent az IKR által forgalmazott termékek árában is. Jelentősen emelkedtek az árak a terménykereskedelemben, drágultak a szántóföldi növények és növekedett az inputanyagok - különösen a műtrágyák - ára is. Az elmúlt év az eredményességben is javulást hozott, így az IKR Agrár a 2020-ban kimutatott mintegy 360 millió forint után egymilliárd forintot jóval meghaladó adózott eredményt ért el - közölte Aranyosi Károly.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

A cég gazdálkodásának részét képezik a mezőgazdasági termeléssel foglalkozó - egyben mintagazdaságokként működő - hazai leányvállalatok is, amelyek közé a szirmabesenyői IKR Kft., a demecseri IKR Agro-Vár Kft., a Pécs-Reménypusztai Kft. és a Pécsváradi Agrover Kft. tartozik. E cégek együttesen mintegy 5 ezer hektáron foglalkoznak növénytermeléssel, és tevékenységeik jelentősen hozzájárultak az IKR Agrár tavalyi eredményéhez - tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Az IKR Agrár országos hálózattal - területi központokkal, raktárakkal, depókkal - és 24 telephellyel rendelkezik, inputanyag- és agrotechnológia-forgalmazási tevékenységeit pedig hét üzletágba - műtrágya, növényvédelem, vetőmag, kertészet, innovatív termékek, precíziós technológiafejlesztés, terménykereskedelem - szervezi. Az inputanyag- és terménykereskedelem mellett a vállalat az utóbbi időszakban erősítette előfinanszírozott integrátori tevékenységét, illetve precíziós szolgáltatásokat és szaktanácsadást is nyújt a mezőgazdasági termelőknek.

A cég Magyarországon kizárólagos forgalmazója a szlovákiai Vágsellyén működő, szintén Agrofert tulajdonú Duslo műtrágyagyár nitrogén- és kén műtrágyáinak, illetve a csehországi Lovochemie gyár lomb- és speciális műtrágyáinak. Új hazai kapacitások létrehozásával 2014-ben indították el a melegen granulált Hunfert NPK műtrágyák gyártását Peremartonban. Az idéntől pedig a szintén hazai, hidasi gyártókapacitás bekapcsolásával a Greenfert mikrogranulátumok, starterek és lombtárgyák gyártásával bővült a termékkínálat. Jelentős innovációnak számít a vállalat által forgalmazott mikrobiológiai termékre alapozott Carbon Farming technológia is.

Az IKR Agrár együttműködik azokkal a magyarországi vertikális vállalkozásokkal is, amelyek szintén az Agrofert érdekeltségeit képezik. Ezek közé a növényolajgyártó kiskunfélegyházi NT Kft., a mezőgazdasági gépkereskedelemmel foglalkozó komáromi AGROTEC Magyarország Kft. és AGRI CS Magyarország Kft., az AdBlue-t forgalmazó szintén komáromi GreenChem Kft. és a győri Ceres sütőipari vállalat tartozik.   

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?