2023. szeptember 22. péntek Móric

Új integráció: egy nagy magyar tejes cég és Csányi lenne a nyerő

A hazai tejfelvásárlási piacot vezető, termelői tulajdonban lévő Alföldi Tej (AT) Kft. és a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató tulajdonában lévő Bonafarm Csoport lenne ma a legnagyobb nyertese annak a koncepciónak, amely a gazdálkodói alkupozíciók javítása érdekében újraszabályozná az agrárintegrátori piacot. Jelenlegi működési formájukban nem minősülhetne viszont országos integrátornak és nem kaphatna kormányzati kedvezményeket két multimilliárdos befektető, Bige László és a cseh Andrej Babis agrárintegrátori vállalata. A kormány a Bonafarmon és az Alföldi Tejen kívül még két élelmiszeripari vállalat(csoport)tal, a kőröstetétleni Kőröstej Kft.-vel, illetve az egy érdekeltségbe tartozó Magyar Cukor Zrt.-vel és Agrana-Juice Magyarország Kft.-vel kötött olyan együttműködési megállapodást, amely jelenleg országos agrárintegrátori elismerést alapozhatna meg.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Országos jelentőségű agrárintegrátori szervezetként ma két, magyar tulajdonban lévő agrárgazdasági vállalat profitálhatna legjobban abból a koncepcióból, amely újraszabályozná a hazai agrárintegrátori piacot. Az egyik a tejtermelők tulajdonában lévő Alföldi Tej Kft., amely Székesfehérváron és Debrecenben működtet tejfeldolgozó üzemet. A másik pedig Csányi Sándor Bonafarm Csoportja, amely alapvetően a tej- és a húságazatban érdekelt.

A társadalmi egyeztetésen lévő átfogó újraszabályozási elképzeléseket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) dolgozta ki annak érdekében, hogy a gazdálkodók jobb alkupozícióba kerüljenek, az agrárintegrátor szervezetek pedig kiszámíthatóbb körülmények között működjenek. A koncepció - amelyet kormányjóváhagyás után ősszel vinnének a parlament elé - előírná, hogy országos integrátorként az a társaság tevékenykedhetne, amelyik együttműködési megállapodást köt a kormánnyal. Emellett az országos integrátorok számára kötelezővé tennék, hogy ne csak termeltessenek, felvásároljanak és értékesítsenek mezőgazdasági alapanyagokat, hanem részben fel is dolgozzák azokat, vagyis úgynevezett vertikális integrációs valósítsanak meg.

MTI-fotó: Mohai Balázs

Mindkét feltételnek megfelelne az Alföldi Tej, amely saját tejtermelő tagjaitól veszi át, majd dolgozza fel a nyerstejet. Az AT a tejfelvásárlásban fej-fej mellett tölt be piacvezető szerepet a szegedi Sole-Mizo Zrt.-vel, amely a Csányi-féle Bonafarm Csoporthoz tartozik. A Bonafarm - a Sole-Mizoval, a Pick Szeged Zrt.-vel, illetve az idénre felépült új mohácsi vágóhíddal - szintén vertikális integrációt valósít meg, és az AT-hez hasonlóan van együttműködési megállapodása is a kormánnyal.

Attól azonban, hogy egy cég nem teljesítené az új előírásokat, nem kellene abbahagynia integrációs tevékenységeit. Az új szabályozás ugyanis nem tenné kötelezővé a megfelelést a vállalkozások számára. Ha viszont valamely céget nem ismernének el országos integrátorként, nem vehetné igénybe az integrátoroknak szánt kormányzati kedvezményeket. Emiatt működésében és beruházásainál versenyhátrányba kerülhetne az elismert társaságokhoz képest.

MTI-fotó: Bodnár Boglárka

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, jelenlegi formájában nem minősülhetne országos integrátornak a hazai integrátori piac vezető cégének számító, szintén Csányi-tulajdonú nádudvari KITE Zrt. sem. Ugyanígy nem lehet országos integrátor a cseh Andrej Babis multimilliárdos befektető-politikus érdekeltségéhez tartozó bábolnai IKR Agrár Kft., illetve a leggazdagabb magyarok közé sorolt Bige László tulajdonában lévő pétfürdői Nitrogénművek Zrt. sem, miközben ma a hazai integrátori piac második, illetve harmadik legnagyobb vállalatának minősülnek. Míg azonban Csányi Sándor a KITE Bonafarm Csoportba szervezésével könnyebben eleget tehetne az új feltételeknek, a másik két társaságnak az állami kedvezményekhez élelmiszeripari tevékenységbe kellene kezdenie a kormányzati együttműködési megállapodás megkötése mellett.

A kormány egyébként az Alföldi Tej és a Bonafarm Csoport mellett a kőröstetétleni Kőröstej Kft.-vel, illetve a budapesti Magyar Cukor (MC) Zrt.-vel és a vásárosnaményi Agrana-Juice Magyarország Kft.-vel kötött stratégiai együttműködési megállapodást az elmúlt években. A Kőröstej a libanoni származású Riad Naboulsi érdekeltségébe tartozik, míg az MC és az Agrana-Juice az osztrák Agrana konszern tulajdonában áll. Így elvileg e vállalatok is megfelelhetnének az országos integrátoroknak támasztott követelményeknek, valójában azonban nem töltenek be "országos jellegű" szerepet. A Kőröstej és az Agrana-Juice ugyanis jórészt Kelet-Magyarországon működik, míg az MC az egyetlen megmaradt hazai cukorgyárat üzemelteti Kaposváron.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?