2022. október 2. vasárnap Petra

Megszólalt Csányi Sándor a koronavírusról, a mezőgazdaságról és a Bonafarmról

agrarszektor.hu
A koronavírus-válság rámutatott az agrárium fontosságára, bebizonyította ugyanis , hogy ez a nemzetgazdaság egyik legstabilabb ágazata, valamint felértékelődött az élelmiszer-ellátás stabilitása is egy ország életében - mondta Csányi Sándor, a Bonafarm Csoport tulajdonosa, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, valamint az MLSZ elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette, nagyon fontos, hogy olyan mezőgazdasági termelési láncok alakuljanak ki Magyarországon, ahol a földtől az asztalig az élelmiszer-előállítás teljes folyamatát ellenőrizni lehet, és kézben lehet tartani.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Felértékelte a mezőgazdaság szerepét a koronavírus-járvány okozta válság - hangsúlyozta Csányi Sándor az InfoRádióban. Mint mondta, egyrészt bebizonyította, hogy ez a nemzetgazdaságnak az egyik, ha nem a legstabilabb ágazata az agrárium, valamint felértékelődött az élelmiszer-biztonság és az élelmiszer-ellátás stabilitása is egy ország életében. Abban a pillanatban, hogy a vírus megjelent és hiány alakult ki, egyes országok bezárkóztak, és olyan eszközöket is visszatartottak, amelyek más országok számára tranzitként utaztak át a területükön.

Élelmiszerben Magyarország ma a szükséglete 130 százalékát tudja fedezni - közölte az elnök. Kiemelte, hogy nagyon fontos, hogy olyan mezőgazdasági termelési láncok alakuljanak ki, ahol a földtől az asztalig az élelmiszer-előállítás teljes folyamatát ellenőrizni lehet, és kézben lehet tartani. 

Ha a Bonafarm csoportot nézzük, akkor nekünk óriási biztonságot nyújtott, hogy a szükséges állatmennyiség nagy részét saját magunk állítjuk elő, tehát az értékláncot tudjuk kontrollálni minőségben és biztonságban is

- tájékoztatott, habár hozzátette, ez nem azt jelenti, hogy minden kedvező lenne. Ennek az egyik oka, hogy a válságot megelőzően már Magyarországon megjelent az afrikai sertéspestis (ASP), ami Csányi Sándor elmondása szerint nagyon sok országban jelen van már Európában, csak nem jelentették be. Mint mondta, a bejelentés volt a korrekt eljárás, de gazdaságilag nem a legcélszerűbb, mert Magyarország így azonnal kiszorult például a kínai és jó pár ország piacáról, ami nyilvánvalóan gondokat okoz. Felhívta a figyelmet arra is, hogy megjelent a madárinfluenza is hazánkban, ami szintén problémát jelent, bezártak az éttermek, szállodák, visszaesett ezeken helyeken az élelmiszer-fogyasztás, ami például különösen a kacsa-ágazatot érinti. 

Azt gondolom, hogy a terv alatt leszünk, de összességében jobb, mint ha szállodában lenne hasonló nagyságú befektetésem.
Forrás: MTI/Illyés Tibor

Arra a kérdésre, életben maradhatnak-e azok a termelők, akik a bezárt intézményekbe, iskolákba szállítottak, Csányi Sándor azt felelte, az élelmiszer-kereskedelem döntő része már nagykereskedelmi láncokban történik, és a kis beszállítók nagyrészét is integrálja már valaki, ezért nem gondolja, hogy tömeges csődre kerülne sor. Mindig az a kérdés, kinek mennyi tartaléka volt az adott cégnek. A szakember szerint óriási tanulsága a válságnak, hogy a beszállítói láncokat megpróbálják majd rövidíteni, mert ha túl hosszú, akkor nagyobb esélye van annak, hogy sérül. A másik tanulság pedig az, hogy mindenki nagyobb tartalékokkal fog dolgozni a jövőben - hangsúlyozta.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34