Új integráció: STOP-tábla két másik multimilliárdosnak is

A Bige László milliárdos befektető tulajdonában lévő pétfürdői Nitrogénművek Zrt. és az Andrej Babis cseh multimilliárdos-politikus érdekeltségéhez tartozó bábolnai IKR Agrár Kft. sem minősülhetne országos agrárintegrátornak a magyar termelésszervezést és szerződéses rendszert újraszabályozó koncepció szerint. Kizáró ok lenne, hogy e vállalkozások - amelyek egyébként meghatározók a hazai agrárpiacon - nem végeznek élelmiszer-feldolgozási tevékenységet és nincs együttműködési megállapodásuk a kormánnyal. Ugyanilyen okból nem lehetne országos agrárintegrátor a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató tulajdonában lévő, piacvezető nádudvari KITE Zrt. sem.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kizárná mai formájukban az országos integrátorok sorából a Nitrogénművek Zrt.-t és az IKR Agrár Kft.-t is az az átfogó szabályozási koncepció, amelyet a közelmúltban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) bocsátott társadalmi egyeztetésre. A javaslat újraszabályozná a mezőgazdasági termelők és a felvásárlók közötti szerződéses rendszert, így új alapokra helyezné a termelésszervezési tevékenységet is. A koncepcióról az ősszel dönthetne a parlament, ha addig a kormány rábólint az elképzelésekre.

Az egyik új követelmény a mai tervek szerint az lenne, hogy országos integrátor csak az lehetne, aki együttműködési megállapodást köt a kormánnyal. Ezért cserébe az integrátori vállalkozások különböző kedvezményekre lennének jogosultak. Kormánymegállapodást nem lenne kötelező kötni, vagyis integrátorként az új szabályozás életbe lépése után is lehet működni, de ekkor a vállalkozások nem kaphatnának állami kedvezményeket.

Bige László (MTI-fotó: Bodnár Boglárka)

Másik lényeges elemként a koncepció előírná, hogy az országos termelésszervező vállalkozásoknak úgynevezett vertikális integráció kellene megvalósítaniuk. Ezt azt jelentené, hogy a mezőgazdasági alapanyagokat nem csak termel(tet)niük, felvásárolniuk és értékesíteniük kellene, hanem -élelmiszeripari tevékenységet végezve - legalább részben fel is kellene dolgozniuk azokat.

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, az új követelményeknek ma nem felelne meg a Csányi Sándor tulajdonában lévő KITE Zrt., amely pedig a hazai agrárintegrátori piac vezető cégének számít. A KITE-nek sincs ugyanis kormánnyal kötött megállapodása, és a cég nem végez élelmiszer-feldolgozást sem.

Ugyanilyen okokból nem minősülne országos integrátornak az Andrej Babis tulajdonában lévő IKR Agrár Kft., illetve a Bige László érdekeltségébe tartozó Nitrogénművek Zrt. sem. Ma mindkét cég versenytársa a KITE-nek, és az IKR Agrár a második, a Nitrogénművek - elsősorban műtrágyapiaci tevékenységével - a harmadik legnagyobb integrátori vállalkozásnak tekinthető. A kormányzati megállapodáson kívül mindkét cégnél hiányzik a feldolgozóipari tevékenység is.

Bár az IKR Agrár csak termelésszervezéssel és kereskedelemmel foglalkozik, Andrej Babisnak van élelmiszer-feldolgozást végző vállalata Magyarországon. Ilyen például az étolajgyártással foglalkozó kiskunfélegyházi NT Kft., amelynek éppúgy a Babis-érdekeltségű cseh Agrofert a tulajdonosa, mint az IKR Agrárnak. Ráadásul a bábolnai integrátor napraforgó-alapanyag beszállítóként kapcsolatban áll az NT-vel, úgyhogy Andrej Babis cégcsoport szintű átszervezéssel akár alkalmassá is teheti az IKR Agrárt arra, hogy eleget tehessen az élelmiszeripari tevékenységet igénylő, új agrárintegrátori követelményeknek.

Más a helyzet a Nitrogénművek, illetve a Bige Holding esetében, ahol élelmiszer-feldolgozási tevékenység nincs. A Nitrogénművek sokáig nem is számított integrátori vállalkozásnak, mivel csak műtrágyagyártással és -forgalmazással foglalkozott. A cég azután kezdett szélesebb körű integrátori tevékenységbe, hogy 2013-ban nem sikerült megvásárolnia a KITE-t, mivel a nádudvari társaságot Bige László elől Csányi Sándor szerezte meg. Akkor a Nitrogénművek a műtrágya mellett a vetőmag- és a növényvédőszer-értékesítést is felvállalta, illetve termelői partneri hálózatának bővítésébe kezdett. A jövőben azonban élelmiszeripari érdekeltséget is fel kellene mutatnia, ha igénybe akarná venni az országos integrátoroknak szánt állami kedvezményeket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02